Наукова періодика України Гастроентерологія


Діденко В. І. 
Актуальність визначення спектра жирних кислот у біологічних субстратах у діагностиці гастроентерологічних захворювань / В. І. Діденко, І. А. Кленіна, С. О. Бабій, В. А. Карачинова // Гастроентерологія. - 2017. - т. 51, № 2. - С. 137-143. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2017_51_2_9
Розглянуто роль вільних жирних кислот (ЖК) у патогенезі метаболічних і гастроентерологічних захворювань. Обгрунтовано доцільність використання методу газової хроматографії (МГХ) для визначення жирнокислотного складу біологічних рідин (сироватка крові, сеча, кал тощо). Показано, що вільні ЖК беруть участь у формуванні структурних компонентів клітин, енергетичному гомеостазі та виконують метаболізму ЖК може призвести до системного порушення дії інсуліну, а також обміну глюкози в жировій тканині, м'язах і печінці. За різних патологічних станів відбувається збільшення окремих фракцій ліпідного спектра, що відмічається раніше, ніж зміна активності ферментів чи діагностичних маркерів білкового походження. Так, коротколанцюгові ЖК можуть бути використані для встановлення синдрому надлишкового бактеріального росту в кишечнику. Зростання фракції поліненасичених ЖК може активізувати процеси запалення, імунні реакції, гіперкоагуляцію крові, підвищувати активність процесів перекисного окиснення ліпідів. Також маркерами запальних процесів можуть бути арахідонова (С20:4), додеканоїнова (С12:0) і лінолева (С18:3) вільні ЖК. Окрім збільшення вмісту ЖК у біологічних рідинах, має значення їх дефіцит, що неможливо визначити за допомогою стандартних лабораторних методів. Доведеним фактом є те, що дефіцит ессенціальних ЖК може бути однією з причин формування метаболічного синдрому, неалкогольної жирової хвороби печінки та інших захворювань, пов'язаних з обміном речовин. Отже, хроматографія на сьогодні є єдиним методом, що надає можливість визначити жирнокислотний склад. Перевагою МГХ є швидкість виконання та висока чутливість методу, завдяки чому можливо виявити найменші концентрації сполук у дослідному зразку (до 10 - 12 моль). Упровадження цього методу в клінічну практику лікарів-гастроентерологів надасть можливість діагностувати захворювання на ранньому етапі розвитку та допоможе вибирати правильний метод лікування.
  Повний текст PDF - 280.188 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Діденко В.
  • Кленіна І.
  • Бабій С.
  • Карачинова В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Діденко В. І. Актуальність визначення спектра жирних кислот у біологічних субстратах у діагностиці гастроентерологічних захворювань / В. І. Діденко, І. А. Кленіна, С. О. Бабій, В. А. Карачинова // Гастроентерологія. - 2017. - т. 51, № 2. - С. 137-143. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2017_51_2_9.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського