Наукова періодика України | Економічний вісник університету | ||
Семененко О. Г. Аналіз розвитку харчової промисловості України / О. Г. Семененко // Економічний вісник університету. - 2017. - Вип. 33(1). - С. 168-182. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecvu_2017_33%281%29__23 Досліджено тенденції розвитку та функціонування харчової промисловості України на інформації Державної служби статистики України та оглядових статей експертів. У процесі дослідження застосовано системний підхід і методології економічного, статистичного та економіко-математичного аналізу для вивчення тенденцій, динаміки макроекономічних показників харчової промисловості України. Проаналізовано основні показники діяльності підприємств харчової промисловості України за 2010 - 2016 р., оцінено рівень міжгалузевої конкурентоспроможності. Обгрунтовано завдання, стратегічні цілі та методології зміцнення позицій харчової промисловості на світовому та внутрішньому ринках. Висновки: харчова промисловість є однією із провідних галузей вітчизняної економіки, вона задіяна в забезпеченні продовольчої безпеки держави, формуванні її експортного потенціалу й здатна позитивно впливати на динаміку економічного зростання України. Зниження показників ефективності фінансово-економічної діяльності харчової промисловості в останні сім років спостерігається, в основному, по окремим підгалузям, продуктовим підгрупам та регіонам. Незважаючи на втрату деяких закордонних ринків, українські виробники розширюють географію своїх зовнішніх поставок і збільшують прибутки від експортної діяльності. Проблемною ланкою для галузі стала інноваційно-інвестиційна діяльність через: скорочення інвестиційних витрат бюджету і зростання фінансування із власних і залучених коштів підприємств, нестійкого фінансового стану, відсутності державної інвестиційної стратегії, недосконалості законодавства. Збільшення виробництва інноваційної продукції галузі не призводить до насичення нею внутрішнього ринку. Крім того, існують й інші фактори, що стримують розвиток підприємств харчової промисловості. Адекватні висновки та стратегічні рішення, на основі проведених досліджень, надасть змогу скоригувати напрями та фактори впливу на результативність фінансово-економічної діяльності харчової промисловості країни. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Семененко О. Г. Аналіз розвитку харчової промисловості України / О. Г. Семененко // Економічний вісник університету. - 2017. - Вип. 33(1). - С. 168-182. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecvu_2017_33(1)__23. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |