Наукова періодика України Біологія тварин


Фотіна Т. І. 
Фізико-хімічний склад козиного і овечого молока залежно від висоти випасання тварин / Т. І. Фотіна, Н. М. Зажарська // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 4. - С. 106-112. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_4_18
Наведено дані фізико-хімічного складу козиного і овечого молока залежно від висоти випасання тварин на полонинах Закарпаття (251, 309, 341, 376, 394, 524, 580 і 750 м над рівнем моря). Досліджено проби молока від 80 тварин - від 5 кіз і 5 овець на кожній висоті їх випасання. Титрована кислотність овечого молока коливалась від 22 до 29 <$E symbol Р>Т, козиного - від 13 до 17 <$E symbol Р>Т. Сухий знежирений молочний залишок овечого молока у середньому становив 10 - 11 %, а козиного - 8 - 8,5 %. Густина овечого молока коливалася від 29,3 <$E symbol Р>А (дуже жирне молоко) до 39,7 <$E symbol Р>А, в той час як густина козиного - від 24,4 до 30,5 <$E symbol Р>А. Вміст білка в овечому молоці становив 3,6 - 4,2 %, у козиному - 2,9 - 3,2 %, вміст жиру - 3,3 - 7,7 і 2,6 - 5,6 % відповідно. Овече молоко багатше лактозою на 20 - 30 %, ніж козине. Доведено, що чим вищі показники жирності козиного і овечого молока, тим меншою є його густина. Виявлена обернено пропорційна залежність між показниками білка та температури замерзання у молоці дрібної рогатої худоби. Кількість соматичних клітин у молоці кіз всіх обстежених господарств була більшою у 1,3 - 4,3 разу, ніж у молоці овець. Встановлено, що кількість соматичних клітин (у козиному молоці - до 359, в овечому - до 194 тис/мл) була набагато меншою від вимог у європейських країнах (<< 1000 і << 500 тис/мл відповідно). Найвищий вміст жиру у молоці овець (7,69 %) та кіз (5,61 %) відмічено на висоті 341 м над рівнем моря (P << 0,01). У молоці цих тварин відмічені високі показники температури замерзання молока і водночас найнижчі показники білку і густини молока. Встановлено, що на найвищій точці випасання тварин (750 м над рівнем моря) вміст жиру жиру в їх молоці знижується: в овець - до 3,27 %, а в кіз - до 2,6 % поряд з високими показниками сухого знежиреного молочного залишку і білка у молоці кіз. Найнижча кількість соматичних клітин у молоці дрібної рогатої худоби на цій висоті вказує на високу санітарну якість молока.
  Повний текст PDF - 1.996 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Фотіна Т.
  • Зажарська Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Фотіна Т. І. Фізико-хімічний склад козиного і овечого молока залежно від висоти випасання тварин / Т. І. Фотіна, Н. М. Зажарська // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 4. - С. 106-112. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_4_18.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Фотіна Тетяна Іванівна (ветеринарні науки)
  • Зажарська Надія Миколаївна (ветеринарні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського