Наукова періодика України Біологія тварин


Бучко О. М. 
Система антиоксидантного захисту організму поросят / О. М. Бучко // Біологія тварин. - 2012. - Т. 14, № 1-2. - С. 64-68. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2012_14_1-2_8
Наведено дані про стан системи антиоксидантного захисту та вільнорадикальних процесів в організмі свиноматок кінця опоросу та під час лактації. Установлено, що в крові тварин протягом 25-ти діб після опоросу спостерігається зростання вмісту гідроперекисів ліпідів і зниження активності ферментативної ланки антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази) по відношенню до періоду перед опоросом. Одержані дані свідчать про розвиток в організмі свиноматок під час поросності та лактації стресового стану та послаблення захисних механізмів адаптації.Наведено дані про стан системи антиоксидантного захисту та вільнорадикальних процесів в організмі поросят протягом перших двох місяців життя. У крові тварин до 25-добового віку встановлено високий вміст продуктів пероксидації (ТБК-активних продуктів, гідроперекисів ліпідів та карбонільних груп білків) та низьку активність показників антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази та концентрацію відновленого глутатіону), що характеризує стан оксидаційного стресу. На 14 добу після відлучення від свиноматок (60-добовий вік) встановлено зниження вільнорадикальних процесів і зростання антиоксидантних механізмів, що свідчить про завершення формування основних елементів системи антиоксидантного захисту та встановлення стану відносної рівноваги і адаптації в організмі поросят.Наведено дані про вплив біологічно активної кормової домішки "Гумілід" на деякі показники системи антиоксидантного захисту і перекисного окиснення ліпідів у поросят періоду відлучення від свиноматок. Встановлено, що під час додавання до раціону гумінової домішки як окремо, так і в комплексі з мікроелементами у крові поросят підвищується на 3 - 27 доби після відлучення активність супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази і глутатіонредуктази та знижується вміст ТБК-активних продуктів і гідроперекисів ліпідів. Одержані дані свідчать про вищий рівень системи антиоксидантного захисту, зниження процесів пероксидації, а також кращу адаптаційну здатність і засвоєння мікроелементів із корму тварин, які одержували додатково до стандартного раціону гумінові речовини.Розглянуто проблему підвищення адаптаційної здатності організму високопродуктивних тварин за допомогою аскорбінової кислоти під час найбільш критичних періодів їх розвитку - поросності, лактації та новонародженості. Проаналізовано стан системи антиоксидантного захисту в крові лактуючих свиноматок і поросят у період від народження до 21-добового віку. Встановлено, що додавання до раціону матерів протягом 10-ти діб до опоросу аскорбінової кислоти викликає активацію показників системи антиоксидантного захисту організму як свиноматок, так і народжених від них поросят. У крові тварин дослідної групи встановлено зростання активності супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та рівня відновленого глутатіону стосовно свиней, що утримувалися на стандартному раціоні. Зроблено висновок про те, що аскорбінова кислота, активуючи систему антиоксидантного захисту організму матерів після опоросу, позитивно впливає на резистентність новонародженого молодняку, стимулює антистресові властивості та має пролонговану дію.
  Повний текст PDF - 349.959 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Бучко О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Бучко О. М. Система антиоксидантного захисту організму поросят / О. М. Бучко // Біологія тварин. - 2012. - Т. 14, № 1-2. - С. 64-68. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2012_14_1-2_8.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Бучко Оксана Михайлівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського