Наукова періодика України | Біологічні студії | ||
Колісник Я. І. Спектр коротколанцюгових жирних кислот у вмісті кишечника щурів за впливу ніпазолу / Я. І. Колісник, В. В. Литвин, Н. Б. Скочиляс // Біологічні студії. - 2014. - Т. 8, № 3-4. - С. 99-106. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2014_8_3-4_11 Досліджено якісний і кількісний склад коротколанцюгових жирних кислот (ЖК) (оцтової, пропіонової, масляної, ізовалеріанової, валеріанової та капронової) у вмісті товстої кишки щурів, яким перорально вводили 10 мг/кг антимікробного консерванту ніпазолу. Встановлено, що на 7-му і 14-ту добу експерименту зменшується вміст оцтової кислоти у порівнянні з таким у тварин контрольної групи. Кількість пропіонової та масляної кислот на 7-му добу введення ніпазолу зростає, на 14-ту добу експерименту вміст цих кислот знижується, проте є вищим у порівнянні з таким у тварин, яким не вводили консервант. Концентрації ізовалеріанової та валеріанової кислот на 7-му і 14-ту доби дослідження були вищими у порівнянні з вмістом цих кислот у кишечнику тварин у нормі. Після припинення введення ніпазолу на 7-му добу (21 доба експерименту) кількість досліджених ЖК поверталася практично до вихідного рівня у нормі. На основі аналізу профілю коротколанцюгових ЖК із кількістю атомів карбону C Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Колісник Я. І. Спектр коротколанцюгових жирних кислот у вмісті кишечника щурів за впливу ніпазолу / Я. І. Колісник, В. В. Литвин, Н. Б. Скочиляс // Біологічні студії. - 2014. - Т. 8, № 3-4. - С. 99-106. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2014_8_3-4_11.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |