Наукова періодика України Biotechnologia Acta


Pereima I. V. 
Stimulation of growth of species of the fungus of the genus Pleurotus (Fr.) P. Kumm. at a glucose nutrition / I. V. Pereima, T. V. Ivanova // Biotechnologia Acta. - 2017. - Vol. 10, № 6. - С. 45-52. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2017_10_6_7
Мета дослідження - оцінювання оптимальних умов живлення міцелію макроміцетів родини Pleurotaceae. Досліджено фактори, що впливають на ріст міцелію на прикладі двох видів гливи. Для визначення дії компонентів живлення використовували 5 варіантів агаризованих середовищ, які містили екстракти картоплі, батату, ямсу, кори дуба та солоду з додаванням пептону і глюкози. Чисту культуру видів Pleurotus, у вигляді агаризованих блоків, поміщали на досліджувані живильні середовища. Проростання гіф спостерігали на восьму добу інкубації. Оцінювання впливу температури проводили у діапазоні від 16 до <$E36~symbol Р roman C>. Максимальний ріст міцелію обох видів спостерігали за температури <$E28~symbol Р roman C>. Виявлено, що середовища з екстрактами картоплі, батату, ямсу та солоду з глюкозою і пептоном були найсприятливішими для росту міцелію гливи кленової. Усіх їх об'єднує обов'язкова присутність глюкози як джерела вуглеводів. Водночас середовища з екстрактами кори дуба, ямсу і частково картоплі були оптимальними для росту гливи звичайної. За даними експерименту ріст міцелію гливи звичайної був значно кращим у порівнянні з гливою кленовою.
  Повний текст PDF - 593.888 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pereima I.
  • Ivanova T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pereima I. V. Stimulation of growth of species of the fungus of the genus Pleurotus (Fr.) P. Kumm. at a glucose nutrition / I. V. Pereima, T. V. Ivanova // Biotechnologia Acta. - 2017. - Vol. 10, № 6. - С. 45-52. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2017_10_6_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського