Наукова періодика України Biotechnologia Acta


Марченко М. М. 
Властивості сесквітерпенових лактонів культивованих in vitro Saussurea discolor (Willd.) DC. та S. porcii Degen / М. М. Марченко, А. Є. Шелифіст, Л. М. Чебан // Biotechnologia Acta. - 2014. - Vol. 7, № 2. - С. 86-91. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2014_7_2_11
За допомогою методів УФ- та ІЧ-спектроскопії в рослинній сировині Saussurea discolor (Willd.) DC. (сосюрея різноколірна) та S. porcii Degen (сосюрея Порціуса), рідкісних видів роду Saussurea DC., встановлено присутність сесквітерпенових лактонів. Аналогічні результати одержано й для рослин, культивованих in vitro. Вміст у них сесквітерпенових лактонів близький до вмісту в ін тактних рослинах і вищий для S. discolor. Розроблено умови вилучення (5-денною екстракцією хлороформом), очищення (адсорбційної хроматографією на колонці) та фракціонування (тонкошаровою хроматографією) смолки сесквітерпенових лактонів. За допомогою тонкошарової хроматографії виявлено якісні відмінності їх спектра для експлантів рослин, вирощених in vitro, та дикорослих рослин S. discolor і S. рorcіi. Рослинний матеріал обох досліджуваних видів відрізняється також за вмістом основних компонентів спектра сесквітерпенових лактонів. Виявлено його залежність від умов вирощування. Компоненти з Rf 0,36 та 0,95 містяться в усій досліджуваній сировині в максимальній кількості. Із застосуванням методу дифузії в агар у сесквітерпенових лактонів виявлено антимікробну активність. Як тест-систему використовували Baсillus subtilis. Антимікробну активність встановлено для суми сесквітерпенових лактонів. Вона значною мірою зумовлена дією компонентів з Rf 0,36 та 0,95. Одержані результати свідчать про здатність S. discolor та S. porcii синтезувати in vitro сес кві терпенові лактони, а також про можливість використання рослинної сировини культивованих рослин як їх джерел. Для сесквітерпенових лактонів досліджуваних видів доведено антимікробну активність.
  Повний текст PDF - 200.564 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Марченко М.
  • Шелифіст А.
  • Чебан Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Марченко М. М. Властивості сесквітерпенових лактонів культивованих in vitro Saussurea discolor (Willd.) DC. та S. porcii Degen / М. М. Марченко, А. Є. Шелифіст, Л. М. Чебан // Biotechnologia Acta. - 2014. - Vol. 7, № 2. - С. 86-91. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2014_7_2_11.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Марченко Михайло Маркович (1946–) (біологічні науки)
  • Шелифіст Антоніна Євгенівна (біологічні науки)
  • Чебан Лариса Миколаївна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського