Наукова періодика України Збалансоване природокористування


Пінчук В. О. 
Ефективність використання азоту у виробництві продукції сільського господарства України та ЄС / В. О. Пінчук // Збалансоване природокористування. - 2016. - № 4. - С. 41-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zp_2016_4_10
Досліджено сучасний стан потоків азоту у процесі промислового виробництва продукції тваринництва на рівні адміністративних областей України, як от: надходження азоту з кормами, депонування у молоці, м'ясі та яйцях, виділення з гноєм і емісія азоту з аміаком. Встановлено, що в 2016 р. найбільше азоту у складі кормів надійшло на годівлю: ВРХ - 45 %, птиці - 29 і свиней - 26 % від загальних витрат у галузі тваринництва. Загалом, у 2016 р. у складі продукції тваринництва депонувалося 45,73 тис. т N/рік, у т.ч.: продукції птахівництва - 22,51, скотарства - 15,38 і свинарства - 7,84. Розраховано, що з послідом птиці в Україні виділилося 43,3 тис. т N/рік, що становить 41,8 % від азоту кормів. З гноєм ВРХ виділилося 67,0 тис. т N/рік, або 41,6 % від азоту кормів, з гноєм свиней - 27,4 тис. т/рік, або 30,0 % відповідно. З урахуванням розповсюджених в Україні систем зберігання та використання гною в тваринницьких підприємствах різної спеціалізації встановлено, що найбільше аміаку виділяється на одиницю приросту живої маси ВРХ - 150,1 кг NH3/т/рік, свиней - 26,0 і виробництво яєць - 55,8, а найменше - на виробництво молока ВРХ - 8,6 і на одиницю приросту живої маси птиці - 18,9 кг NH3/т/рік. Загалом, в Україні на тваринницьких сільськогосподарських підприємствах (2016 р.) гній є джерелом викидів 63,1 тис. т аміаку, або втрат 52,1 тис. т азоту, у т.ч.: від птахівництв - 39,2 %, скотарства - 36,9 і свинарства - 23,9 %. Встановлено, що залежно від виду сільськогосподарських тварин у промисловому тваринництві лише 8,6 - 21,7 % азоту кормів депонується у продуктах харчування, а решта азоту виділяється з побічною продукцією у навколишнє природне середовище. Для порівняння, ефективність використання азоту у тваринництві ЄС становить 21 - 27 %. Упродовж останніх років в Україні спостерігається тенденція до інтенсивного збільшення чисельності птиці, яка має вищий показник засвоєння поживних речовин корму, ніж ВРХ чи свині.Досліджено сучасний стан потоків азоту у процесі промислового виробництва продукції тваринництва на рівні адміністративних областей України, як от: надходження азоту з кормами, депонування у молоці, м'ясі та яйцях, виділення з гноєм і емісія азоту з аміаком. Встановлено, що в 2016 р. найбільше азоту у складі кормів надійшло на годівлю: ВРХ - 45 %, птиці - 29 і свиней - 26 % від загальних витрат у галузі тваринництва. Загалом, у 2016 р. у складі продукції тваринництва депонувалося 45,73 тис. т N/рік, у т.ч.: продукції птахівництва - 22,51, скотарства - 15,38 і свинарства - 7,84. Розраховано, що з послідом птиці в Україні виділилося 43,3 тис. т N/рік, що становить 41,8 % від азоту кормів. З гноєм ВРХ виділилося 67,0 тис. т N/рік, або 41,6 % від азоту кормів, з гноєм свиней - 27,4 тис. т/рік, або 30,0 % відповідно. З урахуванням розповсюджених в Україні систем зберігання та використання гною в тваринницьких підприємствах різної спеціалізації встановлено, що найбільше аміаку виділяється на одиницю приросту живої маси ВРХ - 150,1 кг NH3/т/рік, свиней - 26,0 і виробництво яєць - 55,8, а найменше - на виробництво молока ВРХ - 8,6 і на одиницю приросту живої маси птиці - 18,9 кг NH3/т/рік. Загалом, в Україні на тваринницьких сільськогосподарських підприємствах (2016 р.) гній є джерелом викидів 63,1 тис. т аміаку, або втрат 52,1 тис. т азоту, у т.ч.: від птахівництв - 39,2 %, скотарства - 36,9 і свинарства - 23,9 %. Встановлено, що залежно від виду сільськогосподарських тварин у промисловому тваринництві лише 8,6 - 21,7 % азоту кормів депонується у продуктах харчування, а решта азоту виділяється з побічною продукцією у навколишнє природне середовище. Для порівняння, ефективність використання азоту у тваринництві ЄС становить 21 - 27 %. Упродовж останніх років в Україні спостерігається тенденція до інтенсивного збільшення чисельності птиці, яка має вищий показник засвоєння поживних речовин корму, ніж ВРХ чи свині.
  Повний текст PDF - 831.876 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Пінчук В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Пінчук В. О. Ефективність використання азоту у виробництві продукції сільського господарства України та ЄС / В. О. Пінчук // Збалансоване природокористування. - 2016. - № 4. - С. 41-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zp_2016_4_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Пінчук Валерій Олександрович (біологічні науки)
  • Пінчук Валерія Олександрівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського