Пінчук В. О. Ефективність використання азоту у виробництві продукції сільського господарства України та ЄС / В. О. Пінчук // Збалансоване природокористування. - 2016. - № 4. - С. 41-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zp_2016_4_10
Досліджено сучасний стан потоків азоту у процесі промислового виробництва продукції тваринництва на рівні адміністративних областей України, як от: надходження азоту з кормами, депонування у молоці, м'ясі та яйцях, виділення з гноєм і емісія азоту з аміаком. Встановлено, що в 2016 р. найбільше азоту у складі кормів надійшло на годівлю: ВРХ - 45 %, птиці - 29 і свиней - 26 % від загальних витрат у галузі тваринництва. Загалом, у 2016 р. у складі продукції тваринництва депонувалося 45,73 тис. т N/рік, у т.ч.: продукції птахівництва - 22,51, скотарства - 15,38 і свинарства - 7,84. Розраховано, що з послідом птиці в Україні виділилося 43,3 тис. т N/рік, що становить 41,8 % від азоту кормів. З гноєм ВРХ виділилося 67,0 тис. т N/рік, або 41,6 % від азоту кормів, з гноєм свиней - 27,4 тис. т/рік, або 30,0 % відповідно. З урахуванням розповсюджених в Україні систем зберігання та використання гною в тваринницьких підприємствах різної спеціалізації встановлено, що найбільше аміаку виділяється на одиницю приросту живої маси ВРХ - 150,1 кг NH3/т/рік, свиней - 26,0 і виробництво яєць - 55,8, а найменше - на виробництво молока ВРХ - 8,6 і на одиницю приросту живої маси птиці - 18,9 кг NH3/т/рік. Загалом, в Україні на тваринницьких сільськогосподарських підприємствах (2016 р.) гній є джерелом викидів 63,1 тис. т аміаку, або втрат 52,1 тис. т азоту, у т.ч.: від птахівництв - 39,2 %, скотарства - 36,9 і свинарства - 23,9 %. Встановлено, що залежно від виду сільськогосподарських тварин у промисловому тваринництві лише 8,6 - 21,7 % азоту кормів депонується у продуктах харчування, а решта азоту виділяється з побічною продукцією у навколишнє природне середовище. Для порівняння, ефективність використання азоту у тваринництві ЄС становить 21 - 27 %. Упродовж останніх років в Україні спостерігається тенденція до інтенсивного збільшення чисельності птиці, яка має вищий показник засвоєння поживних речовин корму, ніж ВРХ чи свині.Досліджено сучасний стан потоків азоту у процесі промислового виробництва продукції тваринництва на рівні адміністративних областей України, як от: надходження азоту з кормами, депонування у молоці, м'ясі та яйцях, виділення з гноєм і емісія азоту з аміаком. Встановлено, що в 2016 р. найбільше азоту у складі кормів надійшло на годівлю: ВРХ - 45 %, птиці - 29 і свиней - 26 % від загальних витрат у галузі тваринництва. Загалом, у 2016 р. у складі продукції тваринництва депонувалося 45,73 тис. т N/рік, у т.ч.: продукції птахівництва - 22,51, скотарства - 15,38 і свинарства - 7,84. Розраховано, що з послідом птиці в Україні виділилося 43,3 тис. т N/рік, що становить 41,8 % від азоту кормів. З гноєм ВРХ виділилося 67,0 тис. т N/рік, або 41,6 % від азоту кормів, з гноєм свиней - 27,4 тис. т/рік, або 30,0 % відповідно. З урахуванням розповсюджених в Україні систем зберігання та використання гною в тваринницьких підприємствах різної спеціалізації встановлено, що найбільше аміаку виділяється на одиницю приросту живої маси ВРХ - 150,1 кг NH3/т/рік, свиней - 26,0 і виробництво яєць - 55,8, а найменше - на виробництво молока ВРХ - 8,6 і на одиницю приросту живої маси птиці - 18,9 кг NH3/т/рік. Загалом, в Україні на тваринницьких сільськогосподарських підприємствах (2016 р.) гній є джерелом викидів 63,1 тис. т аміаку, або втрат 52,1 тис. т азоту, у т.ч.: від птахівництв - 39,2 %, скотарства - 36,9 і свинарства - 23,9 %. Встановлено, що залежно від виду сільськогосподарських тварин у промисловому тваринництві лише 8,6 - 21,7 % азоту кормів депонується у продуктах харчування, а решта азоту виділяється з побічною продукцією у навколишнє природне середовище. Для порівняння, ефективність використання азоту у тваринництві ЄС становить 21 - 27 %. Упродовж останніх років в Україні спостерігається тенденція до інтенсивного збільшення чисельності птиці, яка має вищий показник засвоєння поживних речовин корму, ніж ВРХ чи свині. Цитованість авторів публікації:Пінчук В.
Бібліографічний опис для цитування: Пінчук В. О. Ефективність використання азоту у виробництві продукції сільського господарства України та ЄС / В. О. Пінчук // Збалансоване природокористування. - 2016. - № 4. - С. 41-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zp_2016_4_10. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Пінчук Валерій Олександрович (біологічні науки)Пінчук Валерія Олександрівна (технічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|