Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Makhlay K. 
A study of wastewater treatment conditions for the poultry meat processing enterprise / K. Makhlay, M. Tseitlin, V. Raiko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 3(10). - С. 15-20. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_3%2810%29__3
Для локальної очистки стічних вод підприємств харчової промисловості широко застосовуються фізико-хімічні методи очистки, які за правильно підібраних реагентів та їх доз надають можливість досягти високої ефективності очистки. У цьому випадку дози реагентів та умови їх застосування можуть різко відрізнятися між підприємствами, тому закономірності перебігу очистки повинні бути вивчені на конкретному стоці. Розглянуто закономірності перебігу процесу коагуляції стічних вод коагулянтами і флокулянтами різного хімічного складу на прикладі стічних вод підприємства по переробці м'яса індички. Досліджено закономірності перебігу процесу коагуляції стічних вод у широкому діапазоні значень pH середовища. Експериментально визначено, що найбільш сприятливе pH середовище для застосування поліоксихлориду алюмінію знаходиться в діапазоні 5,9 - 6,4, хлориду заліза 6,2 - 6,7, сульфату заліза 5,1 - 5,7. Встановлено закономірності впливу дози коагулянту на ефективність очищення стічних вод від зважених речовин і кольоровості. На підставі одержаних даних визначено раціональні дози коагулянтів. Так для поліоксихлориду алюмінію це 140 мг/л, сульфату заліза - 110 мг/л і хлориду заліза - 80 мг/л. Досліджено закономірності перебігу процесу флокуляції стічних вод із застосуванням флокулянтів різних зарядів і молекулярних мас. Визначено найбільш ефективні типи флокулянтів, встановлено раціональні дози реагенту. Визначено найліпші умови проведення фізико-хімічної очистки стічних вод із застосуванням коагулянтів і флокулянтів. Отримані дані надають можливість оптимізувати роботу локальних очисних споруд підприємства по переробці м'яса птиці: підвищити ефективність їх роботи, а так само зменшити експлуатаційні витрати. Підібрані бінарні комбінації реагентів надають можливість досягти ефективності очищення за зваженими речовинами 99,4 і 82,4 % по кольоровості.
  Повний текст PDF - 267.696 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Makhlay K.
  • Tseitlin M.
  • Raiko V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Makhlay K. A study of wastewater treatment conditions for the poultry meat processing enterprise / K. Makhlay, M. Tseitlin, V. Raiko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 3(10). - С. 15-20. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_3(10)__3.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського