Наукова періодика України Вісник фармації


Bubenchikova V. M. 
Caffeic and rosmarinic acids in thyme species / V. M. Bubenchikova, N. V. Popova, Yu. A. Starchak // Вісник фармації. - 2014. - № 4. - С. 13-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_4_5
Гідроксикоричні кислоти зумовлюють широкий спектр фармакологічної активності рослин роду чебрець. Розмаринова кислота продукує антиоксидантну, гепатопротекторну, кардіопротекторну, нефропротекторну, протизапальну, імуномодулювальну, протиалергічну та протипухлинні властивості. Кофейна кислота чинить антимікробну, фунгістатичну, жовчогінну дію. Накопичення цих кислот специфічне для рослин родини Ясноткові. Мета дослідження - визначення похідних гідроксикоричної кислоти, концентрації розмаринової та кофейної кислот, а також суми гідроксикоричних кислот, визначення параметрів досконалої екстракції цього класу біологічно активних сполук у траві 4-х видів роду чебрець європейської флори. Ідентифікацію похідних гідроксикоричної кислоти визначали за допомогою паперової та тонкошарової хроматографії у ряду систем розчинників у порівнянні з вірогідними речовинами. За допомогою ТШХ і ВЕРХ аналізу ідентифікували кофейну і розмаринову кислоти у траві видів чебрецю Thymus Marshallianus, Thymus pulegioides, Thymus crenulatus, Thymus dimorphus. Результати ВЕРХ аналізу показують, що вміст розмаринової кислоти варіює від 2343,40 мг/кг до 14351,74 мг/кг, а кофейної - від 74,41 мг/кг до 93,86 мг/кг. Найвищу концентрацію розмаринової кислоти, також, як і кофейної було відзначено у траві Thymus pulegioides. Вміст суми гідроксикоричних кислот встановлювали за допомогою спектрофотометричних методів і він складав 3,27 - 19,28 %. Найвищий рівень суми гідроксикоричних кислот спостерегається у траві Thymus crenulatus. Визначено оптимальні параметри екстракції трави чебрецю: розмір частинок, тип екстрагенту і час екстракції.
  Повний текст PDF - 409.891 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Bubenchikova V.
  • Popova N.
  • Starchak Y.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Bubenchikova V. M. Caffeic and rosmarinic acids in thyme species / V. M. Bubenchikova, N. V. Popova, Yu. A. Starchak // Вісник фармації. - 2014. - № 4. - С. 13-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_4_5.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського