Наукова періодика України Вісник Полтавської державної аграрної академії


Василишина О. В. 
Вплив обробки розчином саліцилової кислоти на якість плодів вишні після зберігання / О. В. Василишина // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2018. - № 4. - С. 57-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2018_4_10
Плоди вишні мають короткий термін зберігання, всього лише 15 діб при температурі 0 <$E symbol Р>C. Продовжити його можна шляхом застосування відповідних заходів первинної обробки та зберігання продукції. Один з них - обробка плодів вишні розчином саліцилової кислоти перед зберіганням. Мета роботи - вивчення впливу попередньої обробки розчином саліцилової кислоти на хімічний склад плодів вишні. Для цього плоди вишні сортів Шпанка та Лотівка 2016 - 2017 рр. врожаю обприскували за день до збирання водним розчином 50 мг/л чи 100 мг/л саліцилової кислоти. Висушено природним шляхом. Через 24 години знімали з дерева плоди, типові за забарвленням та формою, укладали в ящики N5 по 5 кг у кожний згідно з методичними вказівками щодо зберігання плодів, овочів та винограду. Зберігали в умовах холодильних камер кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів за температури 5 +- 0,5 <$E symbol Р>C та відносної вологості повітря 95 +- 1 %. Обробка плодів вишні розчином саліцилової кислоти дала змогу подовжити термін зберігання до 21 доби. Найефективнішою виявилась обробка 100 мг/л розчином саліцилової кислоти. Природні втрати маси при цьому становлять 4,9 - 5,1 %, втрати у вмісті сухих розчинних речовин - 5,3 - 6,6 %, кислот - 12,3 - 9 %. Вміст аскорбінової кислоти знижується в 1,3 - 1,1 рази.
  Повний текст PDF - 455.857 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Василишина О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Василишина О. В. Вплив обробки розчином саліцилової кислоти на якість плодів вишні після зберігання / О. В. Василишина // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2018. - № 4. - С. 57-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2018_4_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Василишина Олена Володимирівна (сільськогосподарські науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського