Наукова періодика України | Упаковка | ||
Шредер В. Л. Пакування харчових продуктів у гнучкі пакувальні матеріали / В. Л. Шредер, О. М. Гавва, В. М. Кривошей // Упаковка. - 2013. - № 6. - С. 36-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Upakovka_2013_6_11 Класифіковано властивості ГПМ, розглянуто фізичні властивості ГПМ та основні методи їх визначення. Показано вплив неплощинності та скручуваності на роботу загорткового обладнання (ЗО). Розглянуто фізико-механічні властивості ГПМ, здатність утримувати складку, ступінь збереження початкової деформації та методи їх визначення. Показано, що здатність збереження перекрутки й утримування перекрученого стану є початковою оцінкою можливості використання ГПМ під час пакування продукції на ЗО.Розглянуто процес пакування продукції в гнучкі пакувальні матеріали (ГПМ) як взаємодію трьох компонентів: самої продукції, ГПМ і робочих органів фасувально-пакувального обладнання. Розглянуто види ГПМ та їх характеристики, гнучкість і жорсткість, які безпосередньо впливають на технологічні операції фасування та пакування. Визначені методи оцінювання жорсткості цих матеріалів, показано залежність жорсткості від товщини та модуля пружності для різних за структурою ГПМ (одношарові, біорієнтовані та ламіновані плівки з різних полімерів). Показано можливість використання одержаних результатів для визначення оптимальної товщини ГПМ за його заданої жорсткості, а також для проектування та модернізації фасувально-пакувального обладнання у разі використанні конкретних ГПМ визначеної структури, жорсткості та товщини.Наведено дані про властивості поверхні гнучких пакувальних матеріалів (ГПМ), а саме статичний і кінетичний коефіцієнти тертя, шорсткість, липкість, рівень поверхні енергії та методи їх визначення. Показано, що зварюваність цих матеріалів визначається міцністю зварного шва, показником Хот Тек Тест (липкість під час зварювання), термічною усадкою. Визначено електричні властивості ГПМ, які впливають на їх електризованість. Показано, як усі ці властивості впливають на ефективну роботу фасувально-пакувального обладнання.Проаналізовано властивості харчових продуктів як об'єктів пакування. У процесі фасування та пакування продукції на неї діють як зовнішні, так і внутрішні навантаження, які викликають деформацію продукту. Для визначення раціональних параметрів робочих органів ФПО необхідно знати функціональні залежності між зовнішніми напруженнями та деформацією. У зв'язку з тим що харчові продукти - це, зазвичай, складні дисперсні системи, для оцінювання впливу виду продукції на параметри та конструкцію робочих органів ФПО необхідно знати основні фізико-механічні характеристики продукції. До однієї з великих та багатотоннажних груп харчових продуктів відносять сипучі продукти. Вони різноманітні за біологічним і хімічним складом і відрізняються широким спектром фізико-механічних властивостей. Проаналізовано основні фізико-механічні властивості сипучих продуктів, які істотно впливають на конструкцію та силові параметри ФПО, а також на якість пакування.Наведено аналіз таких основних фізико-механічних властивостей рідких продуктів: плинність, в'язкість, об'ємна вага та об'ємна маса, поверхневий натяг, вміст у рідинах газів, піноутворювальна здатність. Ці властивості істотно впливають на точність дозування та час фасування, а також на якість пакування.Наведено аналіз фізичних і механічних властивостей в'язких, пластичних і штучних продуктів. Обгрунтовано, що без знань показників фізичних і механічних властивостей цих видів продуктів складно або практично неможливо вибрати ефективну конструктивну схему фасувально-пакувального обладнання та забезпечити оптимальні режими фасування та пакування в гнучкі пакувальні матеріали.Розглянуто різні види впливу навколишнього середовища, які призводять до змін у складі харчів і змінюють їх властивості. Проаналізовано різні засоби захисту харчових продуктів від цих впливів за допомогою створення в упаковці захисного середовища. Наведено приклади різних видів упаковки з таким захисним середовищем, показано їх переваги, недоліки, застосування. Надано характеристики різних газів та їх вплив на харчові продукти під час використання їх як складових захисного середовища в м'якій упаковці з гнучких пакувальних матеріалів.Наведено інформацію про компоненти газового мікросередовища, яке використовується під час пакування продукції в газонаповнену упаковку. Надано характеристику та проаналізовано вплив на упаковану продукцію таких газових компонентів: O Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Шредер В. Л. Пакування харчових продуктів у гнучкі пакувальні матеріали / В. Л. Шредер, О. М. Гавва, В. М. Кривошей // Упаковка. - 2013. - № 6. - С. 36-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Upakovka_2013_6_11.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |