Наукова періодика України Український журнал з проблем медицини праці


Стеренбоген М. Ю. 
Гігієнічна оцінка виробничого середовища при вирощуванні їстівних грибів / М. Ю. Стеренбоген, В. Г. Цапко // Український журнал з проблем медицини праці. - 2018. - № 2. - С. 79-83. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujpmp_2018_2_9
Українська галузь виробництва їстівних грибів активно розвивається сьогодні завдяки безперервному зростанню попиту. Відходи виробництва можуть виявитися додатковими джерелами як сировина для покращання родючості грунтів. Мета дослідження - вивчення гігієнічних особливостей умов праці під час виробництва їстівних грибів. Проведено вивчення параметрів мікроклімату, концентрації пилу в повітрі робочої зони, мікробного забруднення виробничого середовища на підприємстві з вирощування печериць. Встановлено, що параметри температури та вологості на більшості робочих місць не відповідають нормативним показникам. На досліджуваних робочих місцях з повітря робочої зони було виділено широкий спектр мікроскопічних грибів. Їх концентрації становили <$E7,9~cdot~10 sup 3>; <$E1,2~cdot~10 sup 4> КУО/м<^>3 повітря на робочому місці операторів механізованої подачі суміші, та <$E1,8~cdot~10 sup 4> КУО/м<^>3 повітря на робочому місці оператора конвеєрної лінії. Визначено мікроскопічні гриби належали до родів Aspergillus, Mucor, Penicillium, Alternaria, Fusarium та ін. Згідно з науковою літературою, дані види грибів здатні негативно впливати на здоров'я людини, проявляють алергічну та інфекційну дію. Висновки: під час оцінки виробничого середовища провідним фактором ризику можна вважати біологічний. Мікроскопічні гриби визначені у повітрі виробничих приміщень можна віднести до факторів професійного ризику для здоров'я працюючих. Рекомендовано проведення технологічних, санітарно-технічних і санітарно-гігієнічних заходів, що призведе до поліпшення умов праці працівників господарства, а також до зниження ризику виникнення професійно зумовлених захворювань.
  Повний текст PDF - 1.36 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Стеренбоген М.
  • Цапко В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Стеренбоген М. Ю. Гігієнічна оцінка виробничого середовища при вирощуванні їстівних грибів / М. Ю. Стеренбоген, В. Г. Цапко // Український журнал з проблем медицини праці. - 2018. - № 2. - С. 79-83. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujpmp_2018_2_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Стеренбоген Марина Юріївна (1955–) (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського