Наукова періодика України Ukrainian food journal


Grek O. 
Biological value in milk-protein concentrates with malt ingredients / O. Grek, O. Onopriichuk, A. Tymchuk // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 3. - С. 571-583. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_3_13
Актуальним є дослідження біологічної цінності молочно-білкових концентратів (МБК) із солодовими компонентами. Біологічна цінність характеризує якість білкового складу з можливістю оцінювати його відповідно до фізіологічних норм. Для досліджень використовували МБК без та з солодовими інгредієнтами. Біологічну цінність та амінокислотний склад (АКС) зразків визначали за допомогою іонообмінної хроматографії на автоматичному аналізаторі LC 3000 (Eppendorf-Biotronic, Німеччина). Засвоюваність білка in vitro визначали гідролізом зразків із використанням розчину 6N соляної кислоти за температури 120 +- 2 <^>o протягом 24 год. Дослідження показали, що загальний вміст амінокислот у МБК із солодовими інгредієнтами збільшився у порівнянні з контролем за рахунок додавання пророщених круп (пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи). Розраховано показник амінокислотного скору для досліджуваних зразків. При складанні суміші: МБК + солодові інгредієнти, підвищується вміст лімітуючих амінокислот - метіонін + цистин і треонін. Біологічна цінність дослідних зразків збільшується. Так, із солодом пшеничний цей показник становить 65,82 %, ячмінний - 65,57 %, вівсяний - 64,11 %, кукурудзяний - 63,95 %, тоді як для контролю значення зафіксовано на рівні 62,84 %. Коефіцієнт раціональності АКС становить 0,74 +- 0,12, що на 3 % вище ніж для МБК, виробленого за традиційною технологією. Інтенсивність перетравлюваності білків in vitro під дією ферментів (пепсин + трипсин) із введенням у МБК солодових інгредієнтів прискорюється. Це пояснюється попереднім гідролізом і деструкцією білкових речовин при солодорощенні зернових. Результати дослідження згустків методом високорідинної хроматографії підтверджують, що МБК із солодовими інгредієнтами мають підвищену біологічну цінність на 1,11 - 2,98 %.
  Повний текст PDF - 759.13 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Grek O.
  • Onopriichuk O.
  • Tymchuk A.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Grek O. Biological value in milk-protein concentrates with malt ingredients / O. Grek, O. Onopriichuk, A. Tymchuk // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 3. - С. 571-583. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_3_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Онопрійчук Олена Олександрівна (технічні науки)
  • Тимчук Алла Вікторівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського