Наукова періодика України Ukrainian food journal


Kaletnik H. 
Organizational basis of the development of innovative functional food products by the Ukrainian enterprises of deep walnut processing / H. Kaletnik, V. Lutsiak, O. Melnichuk, Yu. Dovhan, M. Malicki // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 169-180. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_16
Українські промислові підприємства, що здійснюють глибоку переробку горіха волоського, мають значний експортний потенціал. Однак відсутність методичних напрацювань для розроблення інновацій у цій сфері знижує потенціал. Використано підхід до аналізу підкомплексу, маркетинговий, функціональний і процесний підходи. Також застосовано фундаментальні інтерв'ю з експертами, проаналізовано результати лабораторних досліджень, випуску та реалізації інноваційної продукції. Розробка продукції проводилася на основі методології розгортання функцій якості. Результати дослідження демонструють те, що Україна залучається до процесу диверсифікації світового олійно-жирового ринку та створення інновацій. Підкомплекс з глибокої переробки горіха волоського створює ядро горіху волоського для кондитерської промисловості та годування тварин, олію горіхову харчову, олію технічну та макух, що може перероблятись у харчові продукти або використовуватись для годування худоби. Залишки від виробництва можуть бути ефективно перероблені на біопаливо. Крім того, плоди горіха волоського теж вважаються продуктом підкомплексу. Інші похідні продукти з горіха волоського досліджуються. У розвитку підкомплексу, а також у короткостроковій перспективі акцент робиться на кондитерське ядро та горіхову олію. З розвитком підкомплексу будуть створюватись інноваційні похідні продукти шляхом дослідження та підтримки розвитку альтернативних способів використання залишків у міру їх виникнення. Цінність результатів дослідження та виконання розробок полягає у можливості використання одержаних теоретико-методологічних висновків, рекомендацій і положень аграрними та харчовими підприємствами для вирішення завдання щодо забезпечення конкурентоспроможності підприємства та його продукції в умовах високої динаміки ділового середовища з урахуванням системних зв'язків виробничого підприємства в олійно-жировому підкомплексі. Висновки: запропоновано модель ланцюга створення вартості при переробці горіха волоського та технологія виробництва нових продуктів.
  Повний текст PDF - 390.366 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kaletnik H.
  • Lutsiak V.
  • Melnichuk O.
  • Dovhan Y.
  • Malicki M.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kaletnik H. Organizational basis of the development of innovative functional food products by the Ukrainian enterprises of deep walnut processing / H. Kaletnik, V. Lutsiak, O. Melnichuk, Yu. Dovhan, M. Malicki // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 169-180. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_16.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Луцяк Віталій Васильович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського