Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Mazurenko O. Method of thermometric determination of thermophysical characteristics of thermolabs materials / O. Mazurenko, L. Kharchenko, D. Kolomiets, O. Mazurenko // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 133-154. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_14 Проведено аналітичні дослідження способів і приладів визначення теплофізичних властивостей складних за структурою та хімічним складом продуктів переробної галузі з метою підвищення точності вимірювань. Основа досліджуваних приладів - термоелектричні перетворювачі температури та теплового потоку у вигляді "допоміжної стінки". Для підвищення точності вимірювання теплофізичних характеристик матеріалів використано графо-аналітичний метод градуювання приладів. Для вивчення теплофізичних характеристик термолабільних матеріалів найбільш придатні теплометричні засоби їх комплексного визначення, які дають змогу проводити дослідження при наявності або відсутності в матеріалі фазових перетворень його складових. Теплометричні засоби вимірювання засновані на вимірюванні температури теплових потоків, які пронизують зразок за різних теплових умов. Теплові, електричні та інші процеси передачі в термометричних матеріалах визначають нестабільність функції перетворення і формують інструментальну похибку. Тому більшість методів визначення теплофізичних характеристик матеріалів передбачають попередні досліди з еталонними матеріалами, за відомими характеристиками яких обчислюють метрологічні характеристики пристрою. Саме використання еталонних матеріалів є основним недоліком цих методів. На основі розрахунково-графічного аналізу теплового та ємнісного опору системи "пристрій-зразок" розроблено принципово новий спосіб, за яким теплофізичні характеристики матеріалу та метрологічні характеристики пристрою визначаються в комплексі і одночасно за результатами експерименту зі зразками тільки досліджуваного матеріалу. Висновок: одночасне одержання інформації про значення теплофізичних характеристик матеріалу і метрологічних характеристик пристрою надає змогупідвищити точність визначення теплофізичних характеристик матеріалів. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Mazurenko O. Method of thermometric determination of thermophysical characteristics of thermolabs materials / O. Mazurenko, L. Kharchenko, D. Kolomiets, O. Mazurenko // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 133-154. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_14.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |