Наукова періодика України Ukrainian food journal


Kharchenko Ye. 
Effect of technological properties of pea seeds and processing modes on efficiency of its dehulling / Ye. Kharchenko, A. Sharan, V. Chornyi, O. Yeremeeva // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 589-604. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_5
Процес лущення зерна гороху є мало дослідженим, через що виникають складнощі моделювання технологічного процесу в цілому. Представлено результати дослідження процесу лущення насіння гороху дають змогу зрозуміти поведінку насіння гороху під час його лущення в машинах з абразивними робочими органами. Насіння гороху різної крупності та вологості лущили в лабораторній лущильній машині. Продукти лущення очищали в аспіраційному каналі від лузги та мучки, після чого зважували і визначали індекс лущення. Змінюючи вологість і крупність насіння гороху, швидкість обертання робочого органу лущильної машини, тривалість обробки та коефіцієнт заповнення робочої камери машини, визначали вплив вказаних параметрів на ефективність лущення. Встановлено, що збільшення тривалості обробки, вологості насіння гороху, швидкості обертання робочих органів і коефіцієнта заповнення робочої камери лущильної машини збільшують ефективність лущення гороху за лінійною залежністю. Збільшення крупності насіння гороху сприяє збільшенню ефективності лущення переважно за рахунок збільшення виходу дрібки. Збільшення крупності зерен призводить до зниження індексу лущення. Водночас із підвищенням ефективності лущення збільшується і вихід дрібки за рахунок ядра. Зі зростанням вологості насіння гороху вихід дрібки збільшується, якщо порівняти з лущенням сухого гороху. Вихід цілого ядра прямо пропорційний зниженню виходу нелущених зерен. Вихід дрібки також має лінійні залежності при зміні наведених параметрів. У процесі лущення відбувається зниження зольності ядра, паралельно зменшується і зольність лузги та мучки, що є результатом переходу низькозольних частинок ядра в мучку. Висновки: для ефективного лущення насіння гороху необхідно проводити лущення протягом 10 - 15 с, коефіцієнт заповнення машини повинен бути не менше 0,48. Насіння гороху з абсолютною масою 257 г лущаться краще, ніж насіння гороху з абсолютною масою 213 г.
  Повний текст PDF - 574.355 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kharchenko Y.
  • Sharan A.
  • Chornyi V.
  • Yeremeeva O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kharchenko Ye. Effect of technological properties of pea seeds and processing modes on efficiency of its dehulling / Ye. Kharchenko, A. Sharan, V. Chornyi, O. Yeremeeva // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 589-604. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Харченко Євген Іванович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського