Наукова періодика України Ukrainian food journal


Kuzmin O. 
Internal mechanisms of establishment of the equilibrium state of water-alcohol mixtures in vodka technology / O. Kuzmin, V. Zubkova, T. Shendrik, Yu. Korenets, A. Kuzmin, P. Bilenkyi // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 655-670. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_10
Досліджено механізм встановлення релаксації водно-спиртових сумішей (ВСС) на основних етапах створення горілки при застосуванні електрохімічної активації (ЕХА) на стадії Na-катіонного зм'якшення технологічної води. <$E nothing sup 1 roman H> ЯМР аналіз проведено з використанням: Фур'є ЯМР спектрометра Bruker Avance II (400 МГц); спеціального капіляра з ацетоном-d6; ампул N 507-HP високого розділення; дозатора; спирту етилового ректифікованого (СЕР); води пом'якшеної Na-катіонуванням; води підготовленої ЕХА; водно-спиртових сумішей (ВСС) із СЕР і пом'якшеної води та води підготовленої ЕХА. Досліджено рівноважний стан горілок при створенні ВСС в процесі ЕХА пом'якшеної води Na-катіонуванням. Встановлено, що електрохімічні реакції змінюють системи міжмолекулярних взаємодій. Зарядові стани молекул в аноліті та католіті призводять до відмінностей в електронному розподілі, що позначається на хімічних зсувах гідроксильних протонів. Стосовно води пом'якшеної (<$E delta roman {H sub 2 O~=~4,65}> м. ч.) аноліт з <$E delta roman {H sub 2 O}> = (4,23; 4,22) м. ч. має зміщення гідроксильного протону в "сильне поле" на <$E DELTA f~=~170> Гц, католіт з <$E delta roman {H sub 2 O}> = (4,56; 4,54) м. ч. має зміщення у "сильне поле" на <$E DELTA f~=~40> Гц. Доведено, що ВСС на аноліті (pH 2,43) та спирті етиловому ректифікованому (СЕР) має кисле середовище (pH 3,10), ВСС на католіті (pH 11,08) та СЕР має лужне середовище (pH 11,75). Ці для аноліту та католіту призводять дополярні співвідношення концентрацій H3O<^>+ до OH<^>- перебудови структури в системі спирт/вода. Можна вважати, що протонний обмін прискорюється, при цьому спостерігається один загальний сигнал рухливих протонів EtОН+H2O. На підставі проведеного дослідження встановлена принципова відмінність поведінки ВСС і горілок, які приготовлені на воді пом'якшеній та воді після обробки ЕХА. Виявлено системи (спирт/вода) зі сталою рівновагою, які характеризуються високою мірою узагальнення протонів, а також характерними для неї швидкостями обміну. Висновки: одержані експериментальні дані доводять залежності швидкості і характеру встановлення термодинамічної рівноваги від часу релаксації ВСС. Релаксація відбувається при одночасній стабілізації гідроксильної групи протонів води й етанолу.
  Повний текст PDF - 1.117 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kuzmin O.
  • Zubkova V.
  • Shendrik T.
  • Korenets Y.
  • Kuzmin A.
  • Bilenkyi P.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kuzmin O. Internal mechanisms of establishment of the equilibrium state of water-alcohol mixtures in vodka technology / O. Kuzmin, V. Zubkova, T. Shendrik, Yu. Korenets, A. Kuzmin, P. Bilenkyi // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 655-670. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Кузьмін Олег Володимирович (технічні науки)
  • Кузьмін Андрій Володимирович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського