Наукова періодика України Ukrainian food journal


Sova N. 
Research of physical and chemical parameters of the oil obtained from organic and conversion hemp seeds varieties "Hliana” / N. Sova, M. Lutsenko, A. Korchmaryova, K. Andrusevych // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 2. - С. 244-552. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_2_7
Introduction. The aim of the research is to confirm the literature data on the ratio of Omega-3 and Omega-6 unsaturated fatty acids in hemp oil - 1:3 ideal for human body absorption, recommended by the experts of the World Health Organization. Materials and methods. The object of the study is the oil of conversion and organic seeds of industrial hemp variety "Hliana" of the crop of 2017. The content of tetrahydrocannabinol in this grade is zero. The fatty acid composition was studied using a chromatographic method, sensory characteristics, acidity and iodine number of hemp oil were also determined. Results and discussion. The basic sensory characteristics of the experimental oil samples corresponded to the requirements of normative documentation. The acidity and iodine number of hemp oil from organic seeds of industrial hemp was 1,13 % and 152 g/100 g respectively; with conversion seeds - 1,23 % and 154 g/100 g respectively. According to chromatogram data the percentage content of acids in hemp oil was determined. Hemp seed variety "Hliana" contains approximately 55 % of linoleic (Omega-6) acids, 16 % oleic acid (Omega-9), 15 % alpha-linolenic (Omega-3) and 2 % gamma-linolenic (Omega-6) acid. The ratio of omega-3 and omega-6 fatty acids in hemp oil of the samples studied was approximately 1:3.6. It is known that the human body needs about 2 - 3 grams of omega-3 and 4 grams of omega-6 each day. This amount of unsaturated fatty acids can provide 1 tablespoon of hemp oil per day. Conclusions. For the first time the fatty acid composition of oil from hemp seeds of the variety "Hliana" was studied. It was confirmed that in hemp oil the ratio of essential fatty acids Omega-3 and Omega-6 is 1:3,6. The parameters of composition and quality of oil from organic and conversion seeds of hemp are almost identical.
  Повний текст PDF - 558.793 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Sova N.
  • Lutsenko M.
  • Korchmaryova A.
  • Andrusevych K.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Sova N. Research of physical and chemical parameters of the oil obtained from organic and conversion hemp seeds varieties "Hliana” / N. Sova, M. Lutsenko, A. Korchmaryova, K. Andrusevych // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 2. - С. 244-552. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_2_7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сова Надія Володимирівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського