Наукова періодика України Ukrainian food journal


Oseiko M. 
Functional products and preparations in the systemic concept of health / M. Oseiko, V. Shevchyk, T. Romanovska // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 661-673. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_7
Проведено аналітичні й експериментальні дослідження з наукового обгрунтування функціональних продуктів і препаратів у новій системній концепції здоров'я (СКЗ). Досліджено: ненасичені жирні кислоти, роль холестерину, СКЗ, соняшникову та лляну олії, олійні композиції та продукти, антиокислювальні препарати. Кінетику окиснення олій у процесі температурної обробки характеризували середньою швидкістю зміни їх показників (пероксидних і кислотних чисел). Для оцінки летких сполук використано хроматографічний метод. За результатами дослідження ролі поліненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6 у рослинних оліях і функціональних продуктах, а також проблеми холестерину у активній життєдіяльності та здоров'ї людей різних вікових груп запропоновано систему комплоексної терапії індивідуального оздоровлення людей (KTIOL), яка полягає в інтегрованому виборі чинників у індивідуальній профілактиці, лікуванні та реабілітації. Препарат KTIOL-BF (1 %) знижує середню швидкість окиснення соняшникової олії за 150 <^>oC (3 год) у 12,2 разу, за 200 <^>oC (6 год) у 13,6 разу, середня кислотність олії знижується в 9 і 2,2 разу відповідно. За аналогічних умов середня швидкість окиснення льняної олії зменшується в 1,4 і 1,5 разу відповідно. Кислотність олії практично не знижується. Соняшниково-льняна олійна композиція KTIOL-LS2 з 1 % KTIOL-BF за 20 - 25 <^>oC зберігається 6 міс. За компонентним складом майонез без холестерину та лактози на основі цієї відноситься до дієтичної групи. На підставі аналізу газохроматографічних профілей олійної композиції КТІОЛ-ЛС2 висловлено гіпотезу щодо можливого зменшення кількості летких сполук у ній, як за рахунок складу олії, так і за рахунок взаємодії окремих летких інгредієнтів. Зроблено висновки, що спеціальні продукти на основі соняшниково-льняної компзиції KTIOL-LS2 покращують фізіологічний стан людей різних вікових груп щодо виникнення вікозалежних і супутніх патологій.
  Повний текст PDF - 731.095 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Oseiko M.
  • Shevchyk V.
  • Romanovska T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Oseiko M. Functional products and preparations in the systemic concept of health / M. Oseiko, V. Shevchyk, T. Romanovska // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 4. - С. 661-673. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_4_7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Романовська Тетяна Іванівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського