Наукова періодика України Ukrainian food journal


Rege S. A. 
Pro- and antioxidant activity of curcuminoids with lecithin in sunflower oil / S. A. Rege, Sh. A. Momin // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 494-503. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_9
Проведено дослідження для оцінки активності куркумінідів у сирій та очищеній соняшниковій олії, що містить синтетичний антиоксидант. Підготовлено різні суміші олії. Оксидативну стабільність олійних сумішей перевірено за температури 60 <^>oC протягом 30 днів із регулярним інтервалом 5 днів відповідно до офіційних методів AOCS за пероксидним значенням, величиною p-анізидину та загальним окисненням. Тенденція виникнення куркуміна з тавтомерією кетоенолу визначає його фізико-хімічні та антиоксидантні властивості. Відзначено, що куркумініди демонструють помітну різну поведінку в обох оліях. Подання атома водню у випадку куркуміна відбувається з активної метиленової групи, яка існує лише в кето-формі. Форма кето переважає в нейтральних і кислих розчинах, тоді як форма енолу переважає в лужному розчині. У лужному середовищі куркумін деградує. Ця теорія також застосовується до інших двох куркумінідів, наприклад, деметоксикуркуміну та бісдеметоксикуркуміну. Отже, стає вирішальною підтримування куркумінідів в кето-формі, які будуть використовуватися як антиоксиданти. У сирої соняшникової олії, через наявність вільних жирних кислот, куркумініди не зазнали деградації, що призводить до маргінальної антиоксидантної активністі. Лецитин хелатує іони металів, присутні у олії, що сприяє її окисненню, тим самим гальмуючи її окиснення. Проте синергетична активність куркуміноїдів і лецитину виявила надзвичайну антиоксидантну активність. У соняшниковій олії, що містить третичний бутилгідрохінон (TBHQ), куркумініди показали активність прооксидантів через відсутність кислого середовища. Лецитин демонструє синергічну активність з TBHQ у рафінованій соняшниковій олії. Тим не менше, прооксидантний ефект куркумінідів не спостерігається за присутності лецитину і TBHQ. Таким чином, лецитин і TBHQ стабілізують рафіновану соняшникову олію за наявності куркумінідів. Зроблено висновок, що структурно-активні відносини відіграють важливу роль у визначенні активності (антиоксидант або проокиснювач) конкретної сполуки. Складова повинна існувати у відповідній структурній формі для її використання як антиоксиданта.
  Повний текст PDF - 471.394 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Rege S.
  • Momin S.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Rege S. A. Pro- and antioxidant activity of curcuminoids with lecithin in sunflower oil / S. A. Rege, Sh. A. Momin // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 494-503. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_9.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського