Наукова періодика України Ukrainian food journal


Nikolova M. 
Influence of genotype and crop year on carotenoids content of peels from Bulgarian tomato cultivars / M. Nikolova, D. Taneva, Ts. Prokopov, M. Hadjikinova // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 470-479. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_7
Проведено дослідження з метою визначення впливу генотипу і року врожайності на кількість відхідних шкірок від шести болгарських культурних сортів помідорів, і вмісту каротиноїдів у отриманих шкірках. Шість болгарських сортів помідорів вирощувалися у відкритих польових умовах у науково-дослідному інституті овочевих культур Мариця, Пловдів, Болгарія. Дослідження спільної дії досліджуваних факторів на кількість відходів, що утворюються в процесі очищення, проведено двофакторним дисперсійним аналізом. Вміст каротиноїдів у відходах визначено рідинною хроматографією. Встановлено, що генотип помідорів має суттєвий вплив на відсоток отриманих із них шкірок і на вміст каротиноїдів в них. Середня масова частка шкірки помідорів, що зібрані у 2013 р., коливалася від 2,45 +- 0,13 до 5,33 +- 0,09 %. Найбільшу частку шкірок отримано з сортів "Каробета" і "Топаз". Для сортів помідорів, вирощених 2014 р., середня частка отриманих шкірок змінювалася від 2,98 +- 0,13 до 3,50 +- 0,25 %, а найвищу кількість шкірок отримано з сортів "Водолій Ф1" і "Каробета". Отримані шкірки в основному містять лікопен, бета-каротин і лютеїн. У перший рік врожаю найвищий вміст лікопену та лютеїну знайдено в шкірці сорту помідорів "Стелла", а сорт "Каробета" має високий вміст бета-каротину, в той час як на другому році дослідження більшість лікопену містилося в шкірках "Водолій Ф1", а бета-каротину та лютеїну - в шкірках томату "Стелла". Зі шкірки сортів помідорів "Стелла", "Топаз", "Водолій Ф1" і "Жаклін" отримали лікопен і бета-каротин, в той час як шкірки сортів "Меріголд" і "Каробета" були джерелом лише бета-каротину. Результати показали найбільший вплив генотипу помідорів на вміст лютеїну, далі йдуть вміст бета-каротину та частка шкірок. Встановлено, що умови навколишнього середовища сильно впливають на частку шкірок і вміст лікопену, у той час їх вплив на вміст бета-каротину є нижчим і ще нижчим на вміст лютеїну.
  Повний текст PDF - 486.836 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Nikolova M.
  • Taneva D.
  • Prokopov T.
  • Hadjikinova M.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Nikolova M. Influence of genotype and crop year on carotenoids content of peels from Bulgarian tomato cultivars / M. Nikolova, D. Taneva, Ts. Prokopov, M. Hadjikinova // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 470-479. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського