Наукова періодика України Ukrainian food journal


Gusyatynska N. 
Inhibition of microbiological processes in sucrose extraction / N. Gusyatynska, T. Nechypor // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 504-513. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_10
Унаслідок інтенсивного розвитку мікробіологічних процесів у дифузійній установці виникають додаткові втрати сахарози через розкладання, а також погіршуються якісні показники дифузійного соку, що негативно впливає на всі подальші стадії виробництва цукру. Досліджено дифузійний сік; чисті культури бактерій Leuconostoc mesenteroides, Bacillus subtilis, Psevdomonas spp., Escherihia coli, які спричиняють значні втрати цукрози у виробництві цукру з цукрових буряків; дезінфікувальні засоби нового покоління. Найбільші втрати сахарози в дифузійному соку спричинені бактеріями роду Psevdomonas spp., оскільки після 24 год термостатування проб дифузійного соку вміст сахарози в них зменшився в 2 рази. У пробах соку з B. subtilis і E. coli спостерігався значний приріст нітритів протягом усього терміну термостатування. Так, кінцевий вміст нітритів у пробах через 24 год термостатування збільшився в 10 - 15 разів. У пробі соку з L. mesenterioides відбувалось значне підвищення рівня молочної кислоти у порівнянні з початковим значенням. Після термостатування протягом 2 год за 37 <^>oC вміст молочної кислоти становив 10,63 мг/100 см<^>3 у порівнянні з початковим вмістом молочної кислоти - 3,07 мг/100 см3<^>3. У разі розвитку слизоутворювальних бактерій у дифузійному соку спостерігається інтенсивне накопичення декстрану, що корелює зі збільшенням кількості клітин тест-культури L. mesenteroides. Засоби на основі полігексаметиленбігуанідин гідрохлориду, четвертинних сполук амонію, натрієвої солі дихлоризоїціанурової кислоти, надоцтової кислоти та перекису водню мають високу ефективність щодо більшості мікроорганізмів, які спричиняють втрати сахарози в процесі її екстрагування з бурякової стружки та призводять до погіршення технологічної якості напівпродуктів бурякоцукрового виробництва. Крім того, зазначені засоби є також ефективними щодо слизоутворювальних бактерій.
  Повний текст PDF - 496.393 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Gusyatynska N.
  • Nechypor T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Gusyatynska N. Inhibition of microbiological processes in sucrose extraction / N. Gusyatynska, T. Nechypor // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 3. - С. 504-513. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_3_10.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського