Наукова періодика України Ukrainian food journal


Oyeyemi S. D. 
Assessment of the nutritional potentials of Theobroma cacao L. and Coffee liberica W. Bull / S. D. Oyeyemi, P. O. Tedela, O. E. Oyedeji // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 2. - С. 258-268. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_2_7
Споживання какао і кави збільшується через ряд корисних властивостей для здоров'я. Вивчення фітохімічних компонентів і харчового потенціалу цих цінних культур ще більше розкриває їх харчове та фітомедиційне значення в раціоні харчування людини. Какао та кавові зерна збирали на фермі в Адо-Екіті, штат Екіті, Нігерія, і вивчали їх основні, мінеральні та фітохімічні компоненти, використовуючи стандартні аналітичні методи. Зібрані какао і каву сушили протягом тижня, потім висушували повітрям, знімали оболонку, подрібнювали в порошок і аналізували їх склад. Одержані результати показали, що обидва зразки рослин містять алкалоїди, дубильні речовини, сапоніни, флавоноїди, фенол і кардіоглікозиди. Проте стероїди, флобатанін і терпеноїди були наявні у C. liberica, але відсутні в T. cacao. Аналіз показав вміст вологи (12,16 і 10,84 %), вуглеводів (57,19 і 62,51 %), сирого протеїну (4,08 і 3,75 %), сирого волокна (18,95 і 16,72 %) і золи (6,82 і 5,58 %) у C. liberica і T. cacao відповідно. Встановлено, що життєво важливі мінерали (мг/100 г) у каві та какао включають Na (1050,14 і 1133,11), K (305,12 і 719,36), Ca (407,86 і 65,33), Mg (41,83 і 35,28), P (43,69 і 37,37), Mn (12,62 і 5,86), Fe (28,86 і 32,40) і Zn (2,41 і 3,61). Вміст нікелю знаходився в межах дозволеного рівня. У зразках рослин не було виявлено Pb та Cd. Зроблено висновок, що какао та кавові зерна, що досліджувались, можна розглядати як багату біоактивними вторинними метаболітами сировину, що виправдовує їх широко відомі переваги для здоров'я.
  Повний текст PDF - 457.691 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Oyeyemi S.
  • Tedela P.
  • Oyedeji O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Oyeyemi S. D. Assessment of the nutritional potentials of Theobroma cacao L. and Coffee liberica W. Bull / S. D. Oyeyemi, P. O. Tedela, O. E. Oyedeji // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 2. - С. 258-268. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_2_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського