Наукова періодика України Ukrainian food journal


Ivanova T. 
Effect of meat product with onion skin extract on мetabolic profile in SHR / T. Ivanova, Yu. Goshovska, L. Peshuk, M. Romanenko, R. Fedichkina, V. Sagach, L. Sineok, I. Shapoval // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 85-92. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_10
Для годування тварин використано м'ясний продукт з екстрактом лушпиння цибулі або кверцетину у еквівалентній дозі 2,25 мг кверцетину. Шестимісячні щури з генетично детермінованою артеріальною гіпертензією (SHR) на високофруктозній дієті (25 %-а концентрація фруктози у питній воді) використані для моделювання метаболічних порушень. Через 3 міс годування вміст глюкози вимірювали в артеріальній крові за допомогою датчиків на основі амперометричного вимірювання. Ліпідний профіль плазми візначено за ферментативними колориметричними реакціями. Рівень глюкози в крові у SHR без дієтичних інтервенцій (група II) був на 59 % вищим, ніж у контрольній групі. Високофруктозна дієта у SHR (група III) підвищувала рівень глюкози на 5 % у порівнянні з SHR групи II, які споживали питну водопровідну воду. М'ясний продукт із кверцетином не впливав на рівень глюкози крові у SHR на високофруктозній дієті (група IV) у порівняно з SHR груп II і III. У SHR на високофруктозній дієті, які отримували м'ясний продукт з екстрактом лушпиння цибулі (група V), рівень глюкози в крові мав тенденцію до зниження у порівняно з SHR групи III. Загальний холестерин мав тенденцію до збільшення в групі II у порівняно з контролем. У SHR групи III загальний холестерин був вищим, ніж у контролі, однак не відрізнявся від показника SHR групи II, які споживали питну водопровідну воду. У групах IV і V загальний холестерин був також значно вищим, ніж у контрольній групі. Підвищення загального холестерину у SHR груп IV і V пов'язано зі збільшенням холестерину ліпопротеїнів високої густини (ЛПВГ), оскільки рівень не-ЛПВГ холестерину у них холестерину ЛПВГ, у порівнянні з SHR групи II. Збільшення холестерину ЛПВГ також спостерігалося у SHR, які отримували м'ясний продукт із очищеним порошком кверцетину, у порівняно із SHR групи II.
  Повний текст PDF - 424.18 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ivanova T.
  • Goshovska Y.
  • Peshuk L.
  • Romanenko M.
  • Fedichkina R.
  • Sagach V.
  • Sineok L.
  • Shapoval I.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ivanova T. Effect of meat product with onion skin extract on мetabolic profile in SHR / T. Ivanova, Yu. Goshovska, L. Peshuk, M. Romanenko, R. Fedichkina, V. Sagach, L. Sineok, I. Shapoval // Ukrainian food journal. - 2017. - Vol. 6, Issue 1. - С. 85-92. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2017_6_1_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Шаповал Іван Андрійович (1974–) (технічні науки)
  • Шаповал Ірина Владленівна (фізико-математичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського