Наукова періодика України Ukrainian food journal


Atanasova T. 
Chemical composition of essential oil from Rosa Damascena mill., growing in new region of Bulgaria / T. Atanasova, M. Kakalova, L. Stefanof, M. Petkova, A. Stoyanova, S. Damyanova, M. Desyk // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 492-498. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_8
Мета дослідження - визначення хімічного складу ефірної олії з дамаської троянди (Rosa damascena Mill.), вирощеної в нових регіонах Болгарії. Пелюстки троянди зібрано в 2016 р. поблизу м. Відин (північно-західна Болгарія) на стадії цвітіння в 2 періоди - 10 травня (зразок 1) і 26 травня (зразок 2). Хімічний склад олії визначено за допомогою методу хроматографії. Вологість рослин становила 82,70 % (для зразка 1) і 79,04 % (для зразка 2). Вихід ефірної олії становив, відповідно, 0,08 і 0,03 %. В ефірній олії зі зразків 1 і 2 визначено 39 компонентів. Дві групи з'єднань визначено в гідродистильованій трояндовій ефірній олії, що характеризуються як носії та фіксатори запаху. Терпенові спирти є основними компонентами, які відповідають за характерний запах трояндової олії та складають близько 56 % від загальної кількості зазначених речовин. Високий вміст гераніолу з комбінацією цитронелолу, фамесолу та неролу забезпечує міцний, солодкий, квітковий свіжий розоцвітий характер виробленої олії. Хроматографічний профіль трояндової олії виявив значну кількість аліфатичних вуглеводнів (31 %), які є основними компонентами, що відповідають за стійкість запаху. Основні з'єднання ефірних олій такі: <$Ebeta>-цитронелол (30,24 - 31,15 %); трансгераніол (20,62 - 21,24 %), n-хенеікосан (8,79 - 9,05 %), n-нонадекан (8,51 - 8,77 %), нонадекан (4,42 - 4,55 %) і фенілетиловий спирт (4,04 - 4,16 %). Зроблено висновки, що ефірна олія з дамаської троянди, вперше отримана в новому регіоні Болгарії, має високі показники якості та рекомендується до масового виробництва.
  Повний текст PDF - 422.877 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Atanasova T.
  • Kakalova M.
  • Stefanof L.
  • Petkova M.
  • Stoyanova A.
  • Damyanova S.
  • Desyk M.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Atanasova T. Chemical composition of essential oil from Rosa Damascena mill., growing in new region of Bulgaria / T. Atanasova, M. Kakalova, L. Stefanof, M. Petkova, A. Stoyanova, S. Damyanova, M. Desyk // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 3. - С. 492-498. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_3_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського