Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Bessarab О. Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete – pulse energy input method / О. Bessarab, О. Obodovich, V. Sydorenko // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 368-375. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_14 Мета дослідження - інтенсифікація процесу аерації культуральних середовищ за допомогою методу дискретно-імпульсного введення енергії (МДІВЕ), який реалізується в роторно-пульсаційному апараті. Досліджено процес аерації культуральних середовищ у технології вирощування дріжджів Saccharomyces cerevisiae за допомогою МДІВЕ. Швидкість масоперенесення кисню визначено за кількістю біомаси дріжджів, вирощених за період культивування. В ході експериментів із культивування дріжджів на мелясних розчинах визначено залежність швидкості масоперенесення кисню від кутової швидкості обертання роторного вузла в культуральних середовищах із вмістом сухих речовин 3 - 10 %. Зі зменшенням вмісту сухих речовин від 10 до 5 % у процесі обробки з кутовою швидкістю 48 об/с, швидкість масопереносу збільшується в 1,9 разу. Зі збільшенням частоти пульсацій від 2 до 3,85 кГц, швидкість масоперенесення зростає від 4 до 6,3 г/л-год за вмісту сухих речовин - 3 % і від 2,2 до 4 г/л-год за вмісту сухих речовин - 10 %. Подальше підвищення частоти пульсацій призводить до інактивації частини дріжджових клітин. Встановлено також, що оптимальне значення швидкості зсуву потоку становить 90 - 100 x 10<^>3 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Bessarab О. Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete – pulse energy input method / О. Bessarab, О. Obodovich, V. Sydorenko // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 368-375. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_14.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |