Наукова періодика України Ukrainian food journal


Bessarab О. 
Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete – pulse energy input method / О. Bessarab, О. Obodovich, V. Sydorenko // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 368-375. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_14
Мета дослідження - інтенсифікація процесу аерації культуральних середовищ за допомогою методу дискретно-імпульсного введення енергії (МДІВЕ), який реалізується в роторно-пульсаційному апараті. Досліджено процес аерації культуральних середовищ у технології вирощування дріжджів Saccharomyces cerevisiae за допомогою МДІВЕ. Швидкість масоперенесення кисню визначено за кількістю біомаси дріжджів, вирощених за період культивування. В ході експериментів із культивування дріжджів на мелясних розчинах визначено залежність швидкості масоперенесення кисню від кутової швидкості обертання роторного вузла в культуральних середовищах із вмістом сухих речовин 3 - 10 %. Зі зменшенням вмісту сухих речовин від 10 до 5 % у процесі обробки з кутовою швидкістю 48 об/с, швидкість масопереносу збільшується в 1,9 разу. Зі збільшенням частоти пульсацій від 2 до 3,85 кГц, швидкість масоперенесення зростає від 4 до 6,3 г/л-год за вмісту сухих речовин - 3 % і від 2,2 до 4 г/л-год за вмісту сухих речовин - 10 %. Подальше підвищення частоти пульсацій призводить до інактивації частини дріжджових клітин. Встановлено також, що оптимальне значення швидкості зсуву потоку становить 90 - 100 x 10<^>3 с<^>-1. Результати цього дослідження свідчать про те, що застосування МДІВЕ в абсорбційних технологіях надає можливість значно інтенсифікувати масообмінні процеси.
  Повний текст PDF - 456.535 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Bessarab О.
  • Obodovich О.
  • Sydorenko V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Bessarab О. Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete – pulse energy input method / О. Bessarab, О. Obodovich, V. Sydorenko // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 368-375. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_14.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сидоренко Валерій Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського