Наукова періодика України Ukrainian food journal


Tasheva T. 
Energy efficiency of different technological regimes in distilleries processing resene. I. Stationary distillation apparatus / T. Tasheva // Ukrainian food journal. - 2013. - Vol. 2, Issue 2. - С. 210-214. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2013_2_2_12
Зазначено, що ефірні олії широко використовують в медицині, як ароматизатори в харчовій промисловості тощо. Екстракція є найбільш поширеним методом одержання ефірних олій. Парову екстракцію можна застосовувати як до цілої рослини фенхелю (солодкого кропу) так і до наземної її частини. В літературних джерелах немає даних про ефективність різних технологічних режимів проведення парової ректифікації олії фенхелю. Досліджено параметри робити стаціонарних екстракційних установок періодичної дії. Проведено порівняльний аналіз різних енергетичних моделей здійснення парової екстракції олії фенхелю в Болгарії та Росії. Даний технологічний процес має специфіку в тому, що споживання теплової енергії, водяної пари та охолоджуючої води, має періодичний характер. Процес екстракції олії фенхелю (з зерен і бадилля) постійно контролюється датчиками, встановленими на технологічному обладнанні. Найбільш низька загальна вартість водяної пари та охолоджуючої води за умови одержання ефірної олії з бадилля фенхелю, яке піддається короткотерміновій екстракції. Це зумовлено тим, що ефірну олії легше видалити з бадилля, ніж з зерен. Порівняння стаціонарних екстракційних установок періодичної дії в Болгарії та Росії проведено для установок рівної або приблизно рівної продуктивності, але технологічні режими, які на них використовувалися, були різними. Порівняння показало, що і в Росії, і в Болгарії загальна вартість пари та охолоджуючої води, які використовуються у процесі екстракції ефірної олії фенхелю, є майже однаковою, не дивлячись на різне виконання екстракційних установок.
  Повний текст PDF - 418.617 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Tasheva T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Tasheva T. Energy efficiency of different technological regimes in distilleries processing resene. I. Stationary distillation apparatus / T. Tasheva // Ukrainian food journal. - 2013. - Vol. 2, Issue 2. - С. 210-214. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2013_2_2_12.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського