Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Мирончук В. Г. 
Застосування екологічних способів для переробки нанофільтраційного пермеату молочної сироватки та отримання природних концентратів мінеральних речовин / В. Г. Мирончук, Ю. Г. Змієвський, В. В. Захаров, О. А. Устінов, Ю. С. Дзязько // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 74-82. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_9
Досліджено баро- та електромембранні процеси для фільтрації та концентрування багатокомпонентних розчинів з органічними сполуками з метою розроблення технології очищення рідин харчової промисловості (таких як нанофільтраційний (НФ) пермеат молочної сироватки, післяспиртова барда тощо) та отримання концентратів мінеральних солей. Такі розчини в молочній і спиртовій промисловостях є побічними продуктами та наявні в значних об'ємах. З одного боку, існує проблема утилізації цих розчинів (через високий вміст органічних сполук), з іншого - вони є джерелом цінних мінералів, які було б доцільно застосовувати. У результаті дослідження розроблено технологію, що надає змогу видалити до 96 % органічних сполук із НФ пермеату молочної сироватки та є вдосконаленим способом очищення стічних вод шляхом озонування отриманих розчинів для зниження хімічного споживання кисню (ХСК) до нормативних показників (ХСК близько 448 мг O2/дм<^>3 у порівнянні з необробленим розчином, ХСК якого 11 400 мг O2/дм<^>3) з метою можливості направлення їх у стічні води або подальшої переробки та збільшення кількості очищеної води для технічних потреб. У процесі обробки цих розчинів отримано високоякісні концентрати природних мінеральних речовин, які можуть бути застосовані для ремінералізації питної води, очищеної зворотним осмосом. Для складових етапів технологічного процесу (озонування, мікрофільтрація, сорбційне очищення, зворотний осмос, електродіаліз) обгрунтовано значення та діапазони раціональних параметрів. Результати проведеного дослідження можуть мати широке використання, адже в ході обробки розчину на різних етапах виділяються органічні сполуки та мінеральні солі. У результаті вирішуються 2 завдання: утилізація розчину з великим вмістом органічних сполук та отримання концентратів мінеральних солей для ремінералізації води.
  Повний текст PDF - 329.718 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Мирончук В.
  • Змієвський Ю.
  • Захаров В.
  • Устінов О.
  • Дзязько Ю.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Мирончук В. Г. Застосування екологічних способів для переробки нанофільтраційного пермеату молочної сироватки та отримання природних концентратів мінеральних речовин / В. Г. Мирончук, Ю. Г. Змієвський, В. В. Захаров, О. А. Устінов, Ю. С. Дзязько // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 74-82. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Мирончук Валерій Григорович (технічні науки)
  • Змієвський Юрій Григорович (технічні науки)
  • Захаров Володимир Володимирович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського