Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Носенко Т. Т. 
Особливості складу олії із насіння ненаркотичних конопель вітчизняної селекції / Т. Т. Носенко, О. С. Музика, Г. А. Циганкова, І. В. Левчук, І. О. Маринченко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 173-180. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_20
Досліджено компонентний склад конопляної олії вітчизняної селекції, її біологічної цінності та антиоксидантної активності. Об'єктом досліджень була олія з насіння конопель вітчизняного сорту Глухівські 51 із вмістом тетрагідроканабінолу, що не перевищує 0,001 %. Показники якості конопляної олії визначено за стандартними методами. Жирнокислотний склад олії досліджено за допомогою газово-рідинної хроматографії. Неомилені речовини олії екстрагували диетиловим ефіром і розділяли на фракції методом тонкошарової хроматографії. Визначення складу стеролової фракції олії проведено методом газової хроматографії. Визначення складу токоферолів здійснено методом високоефективної рідинної хроматографії неомиленої фракції ліпідів. Антиоксидантну активність олії оцінено за реакцією гасіння радикалів 2,2-дифеніл-1-пікрілгідразилу (DPPH). Встановлено, що олія, вилучена з насіння сорту Глухівські 51, мала високий вміст <$E alpha>-ліноленової <$E omega -3>-кислоти (~ 17,57 %), масова частка <$E gamma>-ліноленової поліненасиченої жирної кислоти (<$E omega -6> ПНЖК) була приблизно 2,43 % і не містила стеаридинової <$E omega -3> ПНЖК, яка була виявлена в олії інших ненаркотичних сортів конопель. Основною фракцією токоферолів була сума (<$E beta~+~gamma>) токоферолів, суттєво меншою - частка <$E alpha>-токоферолу. Швидкість реакції гасіння вільних радикалів DPPH конопляною олією була суттєво вищою, ніж соняшниковою, а антиоксидантна активність становила 32,1 %, тоді як у соняшникової олії - 13,0 %. Основним представником стеролів у конопляній олії був <$E beta>-ситостерол, частка якого в стероловій фракції склала майже 64 %. Отже, олія насіння конопель сорту Глухівські 51 має високу біологічну цінність за рахунок оптимального співвідношення <$E omega -6 : omega -3> ПНЖК, яке становило 3,2:1, та антиоксидантну активність і може бути рекомендована для здорового харчування населення.
  Повний текст PDF - 346.094 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Носенко Т.
  • Музика О.
  • Циганкова Г.
  • Левчук І.
  • Маринченко І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Носенко Т. Т. Особливості складу олії із насіння ненаркотичних конопель вітчизняної селекції / Т. Т. Носенко, О. С. Музика, Г. А. Циганкова, І. В. Левчук, І. О. Маринченко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 173-180. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_20.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Носенко Тамара Тихонівна (біологічні науки)
  • Циганкова Ганна Анатоліївна (технічні науки)
  • Левчук Ірина Володимирівна (технічні науки)
  • Маринченко Ігор Олексійович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського