Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Негрей О. В. 
Визначення механічних характеристик волоських горіхів у процесах їх лущення / О. В. Негрей, A. I. Укpaїнeць // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 149-158. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_17
Наведено матеріали щодо особливостей процесів лущення волоських горіхів, аналізу теорій дроблення твердих матеріалів і теорій опору матеріалів на предмет їх застосування при вирішенні задач синтезу технологічного обладнання для реалізації таких процесів. Особливістю та завданням процесів лущення горіхів є максимально можливе збереження природної форми ядер. При цьому така задача знаходиться у суперечності з глибиною руйнувань оболонок. Останнє означає необхідність обмеження деформацій при руйнуванні горіха. Зроблено висновок, що неенергетичні витрати на реалізацію процесів є головними, як це має місце в теоріях дроблення матеріалів. Звернення до теорій міцності в опорі матеріалів показало певні перспективи використання систем з об'ємними напруженими станами. З цієї точки зору підтверджено важливість переходу до систем із лінійними навантаженнями для оцінки граничних напружень і модулів пружності матеріалів. Наведено результати експериментальних визначень граничних напружень, відносних деформацій і модулів пружності щодо матеріалу оболонок, оцінку впливів вологості на фізико-механічні характеристики оболонок, представлено графічні та математичні формалізації. Перехід до експериментальних досліджень безпосередньо з горіхами також має здійснюватись на основі пошуку залежностей між силовими діями та деформаціями. При цьому факторами впливу обрано абсолютні розміри плодів, їхня форма (сферична або еліпсоїдна), товщина оболонок, орієнтація горіхів відносно напрямку силової дії, вологість тощо.
  Повний текст PDF - 408.873 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Негрей О.
  • Укpaїнeць A.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Негрей О. В. Визначення механічних характеристик волоських горіхів у процесах їх лущення / О. В. Негрей, A. I. Укpaїнeць // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 4. - С. 149-158. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_4_17.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського