Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Мількевич В. М. 
Зменшення втрат цукрози при зберіганні цукрових буряків / В. М. Мількевич // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 206-214. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_24
Загальні втрати цукрози в коренеплодах під час зберігання зумовлені в основному біохімічними процесами, що пов'язані з диханням коренеплодів, і мікробіологічними процесами, які залежать від фізичного стану коренеплодів, умов і термінів зберігання. У перші дні після надходження буряків на завод втрати цукрози зумовлені біохімічними процесами. Тому на початку зберігання необхідно створювати умови для швидкого заживлення пошкоджень, що сприятиме зменшенню середньодобових втрат цукрози. Особливо важливим є визначення впливу факторів на інтенсивність дихання з тим, щоб розробити організаційно-технічні заходи щодо зменшенню втрат цукрози. Проведено аналіз факторів, які впливають на втрати цукрози під час зберігання цукрових буряків (ЦБ). Встановлено ефективність засобу "Корцид" на основі полігексаметиленгуанідину (ПГМГ). Рекомендовано шляхи, які надають можливість зменшити втрати цукрози, зберегти технологічні якості ЦБ під час їх зберігання. Для зменшення втрат цукрози за зберігання ЦБ необхідно: додержуватись технології вирощування, своєчасного внесення збалансованих норм мінеральних і органічних добрив, особливо азотних, збирання ЦБ проводити в оптимальні терміни, першочерговим фактором у разі визначеня строків збирання буряків має бути фактор технічної стиглості ЦБ; для зменшення негативного впливу кагатної гнилі під час зберігання буряків доцільно застосовувати сучасні біоцидні препарати, зокрема на основі полігексаметиленгуанідину (ПГМГ), за зберігання для зменшення температури в кагатах, втрат цукрози необхідно застосовувати активну вентиляцію зі зволоженням повітря. У разі відсутності вентиляційних майданчиків застосовувати самоплинну вентиляцію коренеплодів у кагатах, використовуючи для цієї цілі діючі гідротранспортери. Виконання цих заходів надасть змогу покращити збереження технологічних якостей буряків, знизити втрати маси і цукру під час зберігання та збільшити вихід цукру з кожної тони заготовленої сировини.
  Повний текст PDF - 367.625 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Мількевич В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Мількевич В. М. Зменшення втрат цукрози при зберіганні цукрових буряків / В. М. Мількевич // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 206-214. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_24.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Мількевич Віктор Миколайович (фізико-математичні науки)
  • Мількевич Володимир Михайлович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського