Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Хоменко М. Д. 
Удосконалення схем та обладнання для очищення, відмивання і транспортування цукрових буряків на перероблення / М. Д. Хоменко, В. М. Кухар // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 117-126. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_15
За останні роки бурякоцукровий комплекс України змінює підходи у питаннях проведення селекційної роботи, технології вирощування, збирання, збереження і переробки цукрових буряків (ЦБ), що надало свої результати: збільшилася урожайність, цукристість і вихід цукру з 1 га бурякового поля. В собівартості готової продукції сировина складає близько 60 % від загальної, тому для виробництва якісного цукру необхідна якісна сировина. Основною вимогою бурякоцукрового виробництва є повне очищення буряків від сторонніх домішок і зв'язаних забруднень. Нині це є великою проблемою для цукрової галузі України. Зміна в останні роки погодно-кліматичних умов в Україні (друге півріччя року майже без морозів) надає змогу подовжити термін збирання ЦБ, переробляти їх із колісі без закладання сировини на довготривале збереження. Такий підхід надає змогу змінювати загальну схему, споруди і обладнання призаводських бурякопунктів і бурякопідготовчих відділень цукрових заводів. Розглянуто 3 варіанта схем роботи з буряками, схеми і обладнання бурякопідготовчих відділень цукрових заводів, описано їх переваги і недоліки, виявлено основні проблемні питання. Рекомендовано з метою інтенсифікації процесу відмивання буряків використовувати кінетичну енергію струменів води високого тиску і потенційну енергію стисненого повітря. На основі проведених в останні роки науково-дослідних робіт теоретично й експериментально визначено кількісні величини параметрів: робочий тиск води P, витрати води V, швидкість виходу води із щілини сопла v, потужність потоку води W, якими визначається ефективність дії пласкої струмини води на видалення зв'язаної землі (грунту) із борозенок і заглиблень коренів буряків. Визначено основні ділянки схем, де відбувається найбільше масове подрібнення коренів буряків, запропоновано рішення щодо їх зменшення.
  Повний текст PDF - 447.862 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Хоменко М.
  • Кухар В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Хоменко М. Д. Удосконалення схем та обладнання для очищення, відмивання і транспортування цукрових буряків на перероблення / М. Д. Хоменко, В. М. Кухар // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 3. - С. 117-126. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_3_15.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського