Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Українець А. І. 
Аналітична інформація про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва / А. І. Українець, Н. Е. Фролова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 251-260. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_27
Систематизовано сучасні нормативно-правові документи щодо терміна "ароматизатори", видів, груп, вимог до їх маркування та реалізації. На основі аналізу наукових публікацій вітчизняних і зарубіжних авторів, результатів власних досліджень наведено інформацію про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва. Відзначено, що вітчизняний ринок харчових інгредієнтів формується в руслі тенденцій світового ринку, але з відчутним відставанням. На жаль, українські виробники практично не використовують сучасних напрацювань і технологій, що існують у світі, тому держава змушена була допустити на вітчизняний ринок великих іноземних виробників ароматизаторів. Водночас в останні роки ситуація на вітчизняному ринку ароматизаторів дещо змінилася на користь українських виробників, які купують у міжнародних компаній так звані "ароматичні ключі". На основі цих ключів складаються комбінації заданого запаху. З натуральних джерел ароматичних речовин (АР) виробляються ароматичні емульсії, фруктові наповнювачі тощо. Широкого розвитку в усьому світі набуло виробництво концентратів пряно-ароматичних та ефіроолійних рослин, одержаних згущенням екстрактів до 70 % сухих речовин, у яких часткова втрата аромату компенсується за рахунок додавання ефірних олій, ароматних спиртів або харчових ароматизаторів. У світовій науково-практичній діяльності відчувається дефіцит індивідуальних АР чистого складу, що зумовлює їх затребуваність на внутрішньому ринку України та продаж за кордон. Цільовий результат одержання якісних натуральних ароматизаторів забезпечує процес фракціонування природної ароматичної сировини. Вченими Національного університету харчових технологій науково обгрунтовано послідовне використання трьох технологічних стадій одержання індивідуальних АР: ректифікації, препаративного виділення та газохроматографічного контролю чистоти складу одержаних АР, а також адсорбційно-десорбційні процеси вловлювання АР, в тому числі фруктового напряму.
  Повний текст PDF - 379.019 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Українець А.
  • Фролова Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Українець А. І. Аналітична інформація про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва / А. І. Українець, Н. Е. Фролова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 251-260. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_27.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Українець Анатолій Іванович (технічні науки)
  • Фролова Наталія Епінетівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського