Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Бергер А. Д. 
Методичний підхід до обрання цінової стратегії на підприємствах м’ясо-переробної галузі / А. Д. Бергер // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 96-104. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_12
Під час виробництва м'ясної продукції на процес ціноутворення впливає безліч чинників, що може мати різні наслідки для формування загальних результатів діяльності й обгрунтування стратегічних управлінських рішень. Цінова конкуренція серед вітчизняних підприємств м'ясопереробної галузі (МПГ) вимагає постійного зосередження уваги на підвищенні ефективності цінової політики. З огляду на сучасні умови діяльності підприємств МПГ: (високий рівень цінової конкуренції, широкий асортимент продукції понад 100 найменувань, наявність високого рівня збитковості підприємств) розроблено матрицю "Ефективність діяльності підприємства - інтегральний показник ефективності цінової політики", за допомогою якої визначаються подальші дії підприємства щодо удосконалення цінової політики. Запропоновано методичний підхід до обрання цінової стратегії підприємства МПГ на підставі розташування у квадраті вищезазначеної матриці для забезпечення стабільного економічного розвитку підприємства. Апробацію методичного підходу здійснено за фактичними даними 2017 р. п'яти м'ясокомбінатів. Проаналізовано поширені цінові стратегії, які використовуються підприємствами МПГ за сучасних умов функціонування ринку, за критеріями: характерні особливості, забезпечення конкурентних переваг, умови застосування стратегії. Визначено, які саме цінові стратегії є актуальними для застосування залежно від існуючого положення підприємства у матриці. Результатом запропонованого методичного підходу є привертання уваги керівництва підприємства до серйозних "прихованих" проблем у питаннях цінової політики, обрання ефективної цінової стратегії з впливом на загальну стратегію розвитку і загальні економічні показники діяльності.
  Повний текст PDF - 383.877 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Бергер А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Бергер А. Д. Методичний підхід до обрання цінової стратегії на підприємствах м’ясо-переробної галузі / А. Д. Бергер // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 2. - С. 96-104. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_2_12.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського