Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Данилкович А. Г. Біотехнологічні процеси в технології формування шкіряних матеріалів / А. Г. Данилкович, В. І. Ліщук, О. А. Охмат // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 14-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_4 Досліджено біокаталітичні процеси відмочування-зоління шкіряної сировини в технології виготовлення еластичних шкір. Мета дослідження - довести ефективність використання бактерій Bacillus subtilis і ензимів панкреатину та ChemizymBH (фірма "Chemipol", Польща) у підготовчих процесах формування шкіряних матеріалів. Для дослідження використано шкури кроля прісносухого методу консервування товщиною 1,2 - 1,4 мм на стадії зневолошування-зоління та сировину великої рогатої худоби і бичка мокросоленого методу консервування після зневолошування-зоління і двоїння на товщину 2,0 - 2,2 мм. Ефективність біохімічних реагентів визначено шляхом оцінювання хімічного складу і фізико-механічних властивостей сформованого шкіряного напівфабрикату. У результаті дослідження встановлено скорочення тривалості технологічного процесу відмочування шкіряної сировини вдвічі та зменшення на 20 % витрат екологічно небезпечних реагентів під час зоління. Розроблена біотехнологія відмочування-зоління шкіряної сировини надає змогу об'єднати виконання послідовних процесів лужного оброблення шкіряної сировини. Реалізацію технологій зневолошування-зоління з використанням ферментного препарату Chemizym BH за концентрації 0,3 % та витраті води 100 % маси золеного напівфабрикату впродовж 12 год з подальшим одногодинним м'якшенням за виробничих умов можна вважати перспективною для виробництва еластичних шкір хромового дублення і взуттєвих, у тому числі для робочого і військового взуття, одягових і галантерейних. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Данилкович А. Г. Біотехнологічні процеси в технології формування шкіряних матеріалів / А. Г. Данилкович, В. І. Ліщук, О. А. Охмат // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 14-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_4.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |