Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Сімахіна Г. О. Особливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів / Г. О. Сімахіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 144-152. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_18 За екстремальних умов життєдіяльності харчування набуває особливого значення. Воно потребує підвищених концентрацій необхідних для організму нутрієнтів, передусім вітамінів та інших біологічно активних речовин. Основним їх джерелом є культивовані й дикорослі плоди та ягоди, причому дикоросла сировина, зазвичай, переважає культурні сорти за вмістом більшості біокомпонентів. Консервування цієї сировини з використанням низьких температур надає змогу одержати напівфабрикати підвищеної біологічної цінності, незамінні у раціонах харчування спецконтингентів. Результати виконаних авторами теоретичних та експериментальних досліджень показали ефективність поєднання у складі заморожених напівфабрикатів різних плодово-ягідних культур, сумісних за своїми технологічними показниками, природним набором біокомпонентів із точки зору синергізму їх дії. Таким чином можна створити напівфабрикати різного функціонального спрямування - адаптогенного, імуномодулюючого, радіопротекторного, дезінтоксикаційного тощо. Науково обгрунтовано створення композицій із плодів калини та аронії чорноплідної і ягід ожини. Сформульовано також алгоритм прогнозування, одержання та використання напівфабрикатів, надано коментарі до кожної його складової. Висновком за результатами виконаного дослідження є те, що грунтовний підхід до створення композиційної плодово-ягідної суміші - гарантія її прогнозованої функціональності, абсолютної безпеки і широкого попиту у споживачів. Новим у цих дослідженнях є надання переваги використанню не окремих біооб'єктів, а їх композицій, складові яких здатні потенціювати дію одна одної як у складі одержаних продуктів, так і на рівні шлунково-кишкового тракту, справляючи різнобічні позитивні ефекти. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Сімахіна Г. О. Особливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів / Г. О. Сімахіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 144-152. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_18.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |