Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Самілик М. М. 
Вплив температури цукрового утфелю останнього ступеня кристалізації на реологічні властивості міжкристального розчину / М. М. Самілик // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 109-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_14
Реологічні властивості цукрового утфелю мають суттєвий вплив на хід процесу кристалізації. В'язкість є одним із головних факторів, що впливають на знецукрення меляси. У процесі охолодження цукрового утфелю останньої кристалізації збільшується вміст сухих речовин і, відповідно, в'язкість. При цьому важливо узгоджувати темп охолодження зі швидкістю кристалізації та проводити заходи щодо запобігання утворенню дрібних кристалів. Серед інших теплофізичних параметрів, від яких залежить швидкість кристалізації сахарози за умов ізогідричної кристалізації, є поверхневий натяг, що впливає на швидкість вбудови молекул сахарози у кристалічні решітки цукру. Запропоновано удосконалений спосіб проведення кристалізації охолодженням, який передбачає проведення проміжного нагрівання утфелю з подальшим його доохолодженням. Ефективність проміжного підігріву утфелю останнього продукту підтверджено за лабораторних і промислових умов. Використання проміжного нагріву утфелю останнього ступеня кристалізації на <$E7~-~10~symbol Р roman C> після його охолодження до <$E50~-~55~symbol Р roman C> підвищує ефект кристалізації за рахунок зменшення коефіцієнта динамічної в'язкості утфелю, коефіцієнта поверхневого натягу та узгодження темпу охолодження зі швидкістю кристалізації сахарози. Крім того, покращується гранулометричний склад цукру й унеможливлюється вторинне кристалоутворення. Наведено результати лабораторних, промислових і обчислювальних експериментів режимів роботи станцій кристалізації цукрового утфелю останнього продукту. Надано рекомендації промисловості щодо раціонального ведення процесу кристалізації.
  Повний текст PDF - 349.957 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Самілик М.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Самілик М. М. Вплив температури цукрового утфелю останнього ступеня кристалізації на реологічні властивості міжкристального розчину / М. М. Самілик // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 109-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_14.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Самілик Марина Михайлівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського