Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Ковтун А. В. 
Оптимізація процесу виробництва формованих картопляних чипсів / А. В. Ковтун, В. М. Ковбаса, О. Л. Сєдих // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 205-212. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_24
Здійснено розробку регресійної моделі оптимальних параметрів виробництва формованих картопляних чипсів, що відповідають вимогам нутриціології. Для розроблення технології формованих картопляних чипсів використовували картопляну крупку, висівки жита, ячменю, жмих гарбузового насіння. Обробку результатів здійснювали за допомогою методу повного факторного експерименту, який надав змогу математично описати досліджуваний процес у певній локальній області факторного простору, що лежить навколо обраної точки. Для розроблення рівняння регресії було взято три фактори, що впливають на структурно-механічні показники (міцність) чипсів: X1 - ступінь подрібнення висівок, мкм; X2 - температура випікання-висушування, <$Esymbol Р roman C>; X3 - кількість доданої води, мл. Для перевірки значущості коефіцієнтів регресії проводили додаткові паралельні досліди для визначення дисперсії відтворюваності, тому в кожній точці факторного простору проводилася серія із трьох дослідів. Однорідність дисперсії перевірялась за критерієм Кохрена та порівнювалась з табличним значенням. Статистична обробка експериментальних даних полягала в обчисленні коефіцієнтів рівняння регресії та перевірці їх значимості. Знайдені коефіцієнти рівняння регресії оцінювали на статистичну значимість. Оцінка проводилася за критерієм Стьюдента. Одержане рівняння регресії було перевірено на адекватність досліджуваного об'єкта, тобто спроможність його достатньою мірою описувати поверхню відгуку. Адекватність моделі перевіряли за критерієм Фішера. В результаті експерименту було одержано рівняння регресії в кодованому та натуральному вигляді. На підставі одержаних залежностей здійснено графічну інтерпретацію математичної моделі у вигляді ізоповерхонь відгуку. Застосування методів математичного моделювання надало змогу одержати параметри виробництва формованих картопляних чипсів підвищеної харчової цінності із заданими структурно-механічними показниками, що впливають на міцність кінцевого продукту.
  Повний текст PDF - 428.579 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ковтун А.
  • Ковбаса В.
  • Сєдих О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ковтун А. В. Оптимізація процесу виробництва формованих картопляних чипсів / А. В. Ковтун, В. М. Ковбаса, О. Л. Сєдих // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 205-212. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_24.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Ковтун Аліна Володимирівна (технічні науки)
  • Ковбаса Володимир Миколайович (1954–) (технічні науки)
  • Сєдих Ольга Леонідівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського