Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Марценюк О. С. 
Особливості моделювання складних технологічних систем у харчових технологіях / О. С. Марценюк, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 122-131. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_15
Розглянуто математичне моделювання складних систем харчових технологій як результат розвитку фізичного моделювання, яке виконується з урахуванням теорії подібності та використанням початкових і граничних умов. Стратегія удосконалення конкретних процесів полягає, як правило, у проведенні спочатку глибоких досліджень процесу з метою виявлення обмежень, які заважають їх інтенсивному перебігу, а потім у підборі й розробленні комплексу заходів, що знімають ці обмеження. Розроблення таких заходів вимагає сучасних теоретичних і практичних знань, застосування досить точних вимірювальних приладів та обчислювальної техніки з алгоритмами і програмами, які надають змогу проаналізувати досліджувані процеси. Проте більшість сучасних алгоритмів містить значну кількість спрощуючих допущень і не має узагальнюючих рішень. Математичне моделювання сучасних систем надає змогу збільшити кількість факторів, що враховуються в рівняннях, і одержати більшу точність описання процесів з меншими економічними витратами. Особливістю будь-якого моделювання є його приблизність, яка випливає з неповного врахування факторів, що впливають на процес, і безперервних змін Всесвіту, що функціонує як Єдина Система. Математичне моделювання можливе лише для тих процесів, для яких нагромаджено достатній об'єм знань і які вже описані математичними рівняннями. Недоліком математичного моделювання є значна втрата можливості прослідкувати внутрішні зв'язки між фізико-хімічними величинами в ході процесу. Моделювання нових систем вимагає системного підходу і включає основні аспекти: створення в уяві на основі досвіду та наявних знань нової системи, яка відповідає поставленому завданню; вибір найбільш важливих факторів, що впливають на поведінку системи; моделювання на комп'ютері сценарію поведінки системи та інтерпретація одержаних результатів; виготовлення моделі системи й оснащення її необхідними контрольно-вимірювальними приладами та засобами керування; експериментальне дослідження виготовленої системи та визначення оптимальних режимів роботи. За побудованою матрицею планування експерименту розглянуто процес набухання рослинної сировини (лофанту) під час екстрагування та наведено рівняння регресії для залежності коефіцієнта набухання від температури екстрагента і тривалості процесу.
  Повний текст PDF - 451.06 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Марценюк О.
  • Мисюра Т.
  • Попова Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Марценюк О. С. Особливості моделювання складних технологічних систем у харчових технологіях / О. С. Марценюк, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 122-131. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_15.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Марценюк Олександр Степанович (1940–) (технічні науки)
  • Мисюра Тарас Григорович (технічні науки)
  • Попова Наталія Вячеславівна (1958–) (фармацевтичні науки)
  • Попова Наталія Вікторівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського