Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Заморська І. Л. 
Анатомічна будова заморожених ягід суниці залежно від попередньої обробки / І. Л. Заморська // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 195-201. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_23
Суниця - цінна ягідна культура, що користується значним попитом на ринку у свіжому та замороженому вигляді. Проте під час заморожування ягід спостерігаються негативні зміни структури тканин, запобігти яким можна за допомогою попередньої обробки ягід перед заморожуванням. Досліджено анатомічну будову свіжих і заморожених ягід суниці сорту Дукат, що були попередньо оброблені перед заморожуванням у розчинах картопляного крохмалю з концентрацією 1, 2 і 3 % та в цукрово-пектинових з концентрацією 1 і 2 % у рівних співвідношеннях цукру та пектину. Встановлено, що клітини мезокарпію ягід суниці у споживній стадії стиглості мають крупні паренхімні клітини з тонкими оболонками, великими міжклітинниками завширшки від 50 до <$E75~mu k> та завдовжки від 150 до <$E225~mu k>. Клітини мезокарпію ягід суниці заповнені клітинним соком, а великі міжклітинники - повітрям. Попередня обробка ягід суниці сприяла утворенню на поверхні ягід плівки товщиною 0,05 - 0,1 мм залежно від концентрації розчину. Під час заморожування виявлено утворення кристалів льоду всередині паренхімних тканин ягід з локалізацією їх у міжклітинному просторі. Суттєве збереження форми та структури ягід встановлено у варіантах з їх обробкою у 3-відсотковому розчині крохмалю та 2-відсотковому цукрово-пектиновому розчині. Доведено, що попередня обробка ягід суниці перед заморожуванням у розчинах зі структуроутримувальними властивостями сприяла збереженню структури тканин завдяки утвореній на поверхні плівці, запобігаючи витіканню клітинної вологи. Збереженість структури ягід корелювала з концентрацією розчину для обробки.
  Повний текст PDF - 3.694 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Заморська І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Заморська І. Л. Анатомічна будова заморожених ягід суниці залежно від попередньої обробки / І. Л. Заморська // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 195-201. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_23.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Заморська Ірина Леонідівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського