Наукова періодика України Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології


Лисов В. І. 
Вплив термічного та пластичного оброблення на температурно-часову стабільність аморфних стопів / В. І. Лисов, Т. Л. Цареградська, О. В. Турков, Г. В. Саєнко // Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології. - 2012. - Т. 10, Вип. 3. - С. 437-446. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nano_2012_10_3_4
Приведены результаты исследования влияния изотермического отжига, термоциклирования и обработки давлением на температурно-временную стабильность аморфных сплавов. Показано, что термоциклирование (3 цикла нагревания до температуры T = Tk - 50 K с последующим охлаждением до комнатной температуры) увеличивает температуру начала интенсивной кристаллизации Tk на 15 - 20 K; изотермический отжиг в течение 1 ч при температуре T = Tk - 50 K расширяет интервал термической стабильности на 20 - 60 K, а обработка давлением до 225 МПа - на 20 K. Повышение термической стабильности аморфных сплавов под влиянием термообработки и обработки давлением можно объяснить уменьшением размеров имеющихся в аморфной фазе "вмороженных" центров кристаллизации и формированием наноструктурного состояния.
  Повний текст PDF - 264.508 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Лисов В.
  • Цареградська Т.
  • Турков О.
  • Саєнко Г.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Лисов В. І. Вплив термічного та пластичного оброблення на температурно-часову стабільність аморфних стопів / В. І. Лисов, Т. Л. Цареградська, О. В. Турков, Г. В. Саєнко // Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології. - 2012. - Т. 10, Вип. 3. - С. 437-446. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nano_2012_10_3_4.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського