Наукова періодика України Наукові вісті КПІ


Іванова О. М. 
Порівняльна характеристика фізико-хімічних і біохімічних методів визначення метаболітів нітрофуранів у продуктах харчування / О. М. Іванова, О. Ю. Галкін // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2017. - № 3. - С. 109-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2017_3_18
Нітрофурани - синтетичні антибіотики, що широко використовуються в різних галузях тваринництва за рахунок їх високої ефективності у боротьбі з інфекційними захворюваннями та як активатор росту. Нітрофурани - сполуки, що швидко метаболізують, однак метаболіти цих препаратів здатні зв'язуватись із білковими структурами та накопичуватися в організмі тварин. Метаболіти нітрофуранів проявляють канцерогенні властивості, а тому необхідно контролювати їх вміст у харчових продуктах тваринного походження. Мета дослідження - узагальнити сучасні методи аналізу нітрофуранів. Систематизовано і проаналізовано сучасні методи пробопідготовки харчових продуктів тваринного походження для вилучення метаболітів нітрофуранів і методи детектування цих аналітів. Сучасні методи аналізу мають достатній рівень чутливості визначення нітрофуранів у вигляді кінцевих продуктів - метаболітів фуралтадону та фуразолідону. Існує декілька методів детектування, серед яких вирізняють хроматографічні методи та імуноферментний аналіз. Висновки: аналіз літературних даних показав, що використання комбінованих методик, які поєднують селективне вилучення метаболітів нітрофуранів із матриці зразка та їх кількісне визначення, надає змогу проводити скринінг і підтверджуючий аналіз на наявність нітрофуранів у продуктах харчування, а також детектувати аналіти на рівні 1 мкг/кг.
  Повний текст PDF - 289.593 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Іванова О.
  • Галкін О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Іванова О. М. Порівняльна характеристика фізико-хімічних і біохімічних методів визначення метаболітів нітрофуранів у продуктах харчування / О. М. Іванова, О. Ю. Галкін // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2017. - № 3. - С. 109-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2017_3_18.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського