Наукова періодика України | Наукові вісті КПІ | ||
Голуб Н. Б. Продукування водню при анаеробній ферментації відходів кукурудзи і соняшнику / Н. Б. Голуб, Д. І. Драпой // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2016. - № 3. - С. 13-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2016_3_4 Проблематика. Одержання водню - альтернативного енергоносія з відновлюваної сировини (сільськогосподарських відходів). Мета дослідження - встановлення раціональних параметрів попередньої лужної обробки відходів соняшнику та кукурудзи для підвищення швидкості продукування водню асоціацією мікроорганізмів. Для дослідження якісного та кількісного складу біогазу, що утворюється в процесі ферментації, використано метод газової хроматографії. Для визначення зон лізису та контролю видового складу асоціації мікроорганізмів використано методи світлової мікроскопії. Визначено вплив 5, 10, 20, 30, 40 %-ної концентрації лугу за попередньої обробки відходів кукурудзи та соняшнику на вихід водню в процесі анаеробної ферментації протягом 1, 2 і 3 год. Найвищій вихід водню спостерігається за обробки 20 %-ним розчином NaOH протягом 3 год. Досліджено вихід водню в процесі ферментації за об'ємного співвідношення інокуляту та культурального середовища (0,0267 г у 1 см<^>3 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Голуб Н. Б. Продукування водню при анаеробній ферментації відходів кукурудзи і соняшнику / Н. Б. Голуб, Д. І. Драпой // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2016. - № 3. - С. 13-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2016_3_4.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |