Наукова періодика України Microbiological journal


Патика М. В. 
Ферментативна активність та функціональна спрямованість мікробного біому ґрунту в агроценозах буряка цукрового / М. В. Патика, Ю. П. Борко, І. І. Ібатуллін, О. Ю. Колодяжний, С. П. Танчик // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Т. 79, № 6. - С. 28-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2017_79_6_4
Мета роботи - визначення ферментативної активності чорнозему типового, вмісту у ньому гумусу та оцінка спрямованості мікробних процесів у ризосфері буряка цукрового за різних агрозаходів. Вміст гумусу визначено за методом Тюріна у модифікації Сімакова, таксономічну структуру прокаріот мікробіому грунту - за методом піросеквенування. Поліфенолоксидазну і пероксидазну активності оцінено за Галстяном у модифікації Чундерової, інвертазну - за Купревичем та Щербаковою, спрямованість мікробних процесів у грунті - за допомогою відповідних коефіцієнтів. Встановлено, що ферментативна активність чорнозему типового та спрямованість мікробних процесів у ризосфері буряка цукрового залежить від фази онтогенезу культури та агрозаходів. Визначено, що біологічна система землеробства на фоні поверхневого обробітку грунту, у порівнянні з іншими агрозаходами, сприяє підвищенню вмісту гумусу та ферментативної активності грунту. Застосування біологічної системи землеробства зумовлює збільшення мікробного різноманіття в ризосфері буряка цукрового у порівнянні з інтенсивною, за якої спостерігається збіднення поліморфізму виявлених прокаріот чорнозему типового. Визначено, що за біологічної та екологічної систем землеробства процеси синтезу органічної речовини домінують над деструкцією, тоді як за інтенсивної системи підвищується асиміляція мікроорганізмами поживних речовин із грунту. Інтенсивність мікробної трансформації органічної речовини підвищується у напрямі від інтенсивної до біологічної системи землеробства. Висновки: застосування екологічної та біологічної систем землеробства, на відміну від інтенсивної, сприяє зростанню ферментативної активності грунту і видового різноманіття мікробіоти, оптимізації гумусонагромадження та перебігу процесів трансформації органічних сполук.
  Повний текст PDF - 754.608 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Патика М.
  • Борко Ю.
  • Ібатуллін І.
  • Колодяжний О.
  • Танчик С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Патика М. В. Ферментативна активність та функціональна спрямованість мікробного біому ґрунту в агроценозах буряка цукрового / М. В. Патика, Ю. П. Борко, І. І. Ібатуллін, О. Ю. Колодяжний, С. П. Танчик // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Т. 79, № 6. - С. 28-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2017_79_6_4.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Патика Микола Володимирович (біологічні науки)
  • Борко Юлія Петрівна (біологічні науки)
  • Колодяжний Олександр Юрійович (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського