Наукова періодика України Microbiological journal


Варбанець Л. Д. 
Вплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмів / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, О. В. Гудзенко, К. В. Авдіюк, Н. В. Шматкова, І. Й. Сейфулліна // Мікробіологічний журнал. - 2014. - Т. 76, № 6. - С. 11-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2014_76_6_4
Досліджено вплив координаційних сполук германію (IV) і стануму (IV): комплекс германію (IV) з нікотинамідом (Nad) [GeCl2(Nad)4]Cl2 (1), комплекси стануму (II) з 2-гідроксибензоїлгідразоном 4-диметиламінобензальдегиду (2-OH-HBdb) [SnCl4(2-OH-Bdb<$Ecdot>H)] (2), 3-гідрокси-2-нафтоїлгідразоном 2-гідроксинафтальдегиду (3-OH-H2Lnf) [SnCl3(3-OH-HLnf)] (3) та ізонікотиноілгідразоном 2-гідроксибензальдегіду [SnCl3(Is<$Ecdot>H)]<$Ecdot>(4) на активність пептидаз 1 і 2 Bacillus thuringiensis, <$Ealpha>-L-рамнозидаз Cryptococcus albidus, Eupenicillium erubescens та <$Ealpha>-амілази Aspergillus flavus var. oryzae. Результати свідчать, що всі досліджені сполуки по-різному впливають на активність досліджуваних ферментів: суттєво не змінюють еластолітичну активність пептидаз 1 і 2 B. thuringiensis, повністю інгібують амілазу A. flavus var. oryzae, активують або пригнічують активність <$Ealpha>-L-рамнозидаз C. albidus та E. erubescens. Значні відмінності впливу сполук (3, 4) на активність було спостережено у разі останніх. Особливість впливу (1) у порівнянні з (2 - 4) вірогідно пов'язана з наявністю різних центральних атомів комплексоутворювачів: германію (IV) (1) та стануму (IV) (2 - 4). Деяку подібність у пригніченні <$Ealpha>-L-рамнозидази C. albidus сполуками (1) і (4) можна пояснити присутністю піридинового кільця в молекулах їх лігандів. Найменш активною виявилася сполука (2) з координаційним вузлом {SnCl4ON}. Характери активності (3, 4) виявилися зовсім різними: суттєве підвищення <$Ealpha>-L-рамнозидази C. albidus і повне пригнічення <$Ealpha>-L-рамнозидази E. erubescens (3), а для (4) спостерігалась зворотна картина. З урахуванням однакового координаційного вузла {SnCl3O2N} головну роль у даному випадку відіграє зміна гідразидного фрагмента в молекулах їх лігандів.
  Повний текст PDF - 410.468 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Варбанець Л.
  • Мацелюх О.
  • Нідялкова Н.
  • Гудзенко О.
  • Авдіюк К.
  • Шматкова Н.
  • Сейфулліна І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Варбанець Л. Д. Вплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмів / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, О. В. Гудзенко, К. В. Авдіюк, Н. В. Шматкова, І. Й. Сейфулліна // Мікробіологічний журнал. - 2014. - Т. 76, № 6. - С. 11-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2014_76_6_4.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Варбанець Людмила Дмитрівна (біологічні науки)
  • Нідялкова Наталя Афанасіївна (біологічні науки)
  • Гудзенко Олена Володимирівна (біологічні науки)
  • Авдіюк Катерина Володимирівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського