Наукова періодика України | Фізіологія рослин і генетика | ||
Кириченко О. В. Посівні властивості насіння сої за інтродукції діазотрофних мікроорганізмів / О. В. Кириченко, К. А. Мокрицький // Физиология растений и генетика. - 2017. - Т. 49, № 4. - С. 347-357. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2017_49_4_10 За лабораторних і вегетаційних умов оцінено посівні властивості насіння сої у разі дії діазотрофних мікроорганізмів (специфічних для рослини-хазяїна бульбочкових бактерій Bradyrhizobium japonicum, ризосферних діазотрофів родів Azotobacter, Enterobacter) за передпосівної бактеризації насіння. Показано, що інокуляція посівного насіння, яке зберігалося протягом кількох років за нерегульованих умов (поза межами зерносховищ), специфічними бульбочковими бактеріями або ж комплексними інокулянтами на основі ризобій агрономічно корисних грунтових мікроорганізмів і лектину насіння сої суттєво підвищує енергію проростання, схожість насіння, формування проростків, вегетативної маси сої. Рослини утворювали функціональні симбіотичні системи з бактеріями. На основі одержаних результатів із метою стимуляції проростання насіння сої запропоновано бактеризувати його комплексними інокулянтами, що є ефективнішим заходом, ніж інокуляція монокультурою ризобій. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Кириченко О. В. Посівні властивості насіння сої за інтродукції діазотрофних мікроорганізмів / О. В. Кириченко, К. А. Мокрицький // Физиология растений и генетика. - 2017. - Т. 49, № 4. - С. 347-357. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2017_49_4_10. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |