Наукова періодика України | Фізіологія рослин і генетика | ||
Косаківська І. В. Вплив гіпо- і гіпертермії на активність ліпоксигенази, вміст пігментів і розчинних білків у проростках пшениці сорту Ятрань 60 / І. В. Косаківська, Л. М. Бабенко, Т. Д. Скатерна, А. Ю. Устінова // Физиология растений и генетика. - 2014. - Т. 46, № 3. - С. 212-220. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2014_45_3_5 Досліджено вплив короткотривалих теплового (2 год, <$E+40~symbol Р roman C>), холодового (2 год, +<$E4~symbol Р roman C>) і перехресного температурних стресів на активність ліпоксигенази (ЛОГ), вміст пігментів і розчинних білків у 7- і 14-добових проростках пшениці сорту Ятрань 60. У надземній частині проростків виявлено дві ізоформи 9-ліпоксигенази: ЛОГ-1 (pH 6,3) і ЛОГ-2 (pH 5,5), у коренях - одну (pH 6,5). За контрольних умов активність ЛОГ у 7-добових проростків була вищою, ніж у 14-добових. Активність ЛОГ після короткотривалих теплового й перехресного стресів зростала, виразніші зміни зафіксовано в 14-добових проростках. Після холодового стресу співвідношення хлорофіли а+b/каротиноїди в 14-добових проростках значно збільшувалось. Після короткотривалих температурних стресів вміст розчинних білків у коренях зменшувався, а в надземній частині зростав. Виявлені зміни активності ізоформ ліпоксигенази, вмісту пігментів і розчинних білків розглянуто як складові клітинних механізмів адаптивних реакцій на дію температурних стресів. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Косаківська І. В. Вплив гіпо- і гіпертермії на активність ліпоксигенази, вміст пігментів і розчинних білків у проростках пшениці сорту Ятрань 60 / І. В. Косаківська, Л. М. Бабенко, Т. Д. Скатерна, А. Ю. Устінова // Физиология растений и генетика. - 2014. - Т. 46, № 3. - С. 212-220. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2014_45_3_5. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |