Наукова періодика України Економіка України


Завідна Л. Д. 
Оцінка ризику в управлінні розвитком готельного бізнесу / Л. Д. Завідна // Економіка України. - 2018. - № 6. - С. 13-25. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/EkUk_2018_6_3
В умовах нестабільної, швидко мінливої ситуації необхідно враховувати всі можливі наслідки зміни кон'юнктури ринку, в тому числі і дій конкурентів. Висока міра ризику приводить до необхідності пошуку шляхів штучного зниження можливих наслідків впливу ризику на зміну умов реалізації функціонування бізнесу. Тому основне призначення оцінки ризику полягає у забезпеченні власників бізнесу інформацією, необхідною для прийняття відповідних рішень, а також у передбаченні заходів щодо захисту від можливих втрат. Гнучка система фінансового менеджменту на підприємстві готельного бізнесу має оперативно реагувати на будь-які зміни в його діяльності, що особливо актуально в сучасних умовах і практично неможливо без використання ефективних методів оцінки ризику банкрутства. Для прогнозування кризи та оцінки можливого банкрутства підприємств готельного бізнесу, визначення рівня ризику здійснено оцінку фінансового стану 21 підприємства готельного господарства з 10 областей України (Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської) та Києва за 2015 р. з використанням п'ятифакторної моделі Альтмана. У ході оцінки стратегії готельних підприємств за даною моделлю було визначено, що, з урахуванням наявних умов ризику, більшість досліджуваних підприємств реалізують стратегії не досить ефективно. Економічний потенціал відповідних підприємств є низьким, а ризик банкрутства - високим. У трьох готельних підприємств одержано показники наближені до нормативу, тобто їх стратегію розвитку можна вважати задовільною. Для запобігання банкрутству підприємствам готельного бізнесу з високим ризиком пропонуємо впроваджувати фінансові інструменти, які б дозволяли відшкодовувати збитки в разі виникнення ризикових подій. Зростання вартості бізнесу буде максимальним, якщо менеджмент сформує стратегію і поставить цілі для досягнення балансу в тріаді "зростання компанії - прибутковість - ризики", але при цьому необхідно ефективно використовувати наявні ресурси.
  Повний текст PDF - 274.122 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Завідна Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Завідна Л. Д. Оцінка ризику в управлінні розвитком готельного бізнесу / Л. Д. Завідна // Економіка України. - 2018. - № 6. - С. 13-25. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/EkUk_2018_6_3.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Завідна Людмила Дмитрівна (сільськогосподарські науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського