Наукова періодика України | Ukrainian Biochemical Journal | ||
Гавриляк В. В. Жирнокислотний склад структурних ліпідів нормальних і патологічно змінених вовняних волокон / В. В. Гавриляк, В. М. Ткачук // Український біохімічний журнал. - 2012. - Т. 84, № 5. - С. 106-111. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2012_84_5_14 Мета досліджень - з'ясувати жирнокислотний склад структурних ліпідів, виділених із нормальних і патологічно змінених вовняних волокон. Одержані результати свідчать, що незалежно від виду дефекту вовняного волокна, мають місце кількісні зміни в їхньому жирнокислотному складі. Показано, що основною жирною кислотою ковалентно зв'язаних ліпідів, виділених із вовняних волокон, є 18-метилейкозанова кислота (18-МЕК), вміст якої становить майже 40 % від їх загальної кількості, при цьому кількість її у складі вільних ліпідів у нормі не перевищує 4 %. Встановлено зниження рівня 18-МЕК у складі ковалентно зв'язаних ліпідів як за патологічного стоншення, так і у разі звалювання вовняних волокон, що пов'язано з пошкодженням поверхні кутикулярного шару. Збільшення частки 18-МЕК у складі вільних ліпідів у разі звалювання вовняних волокон може свідчити про руйнування тіоефірних зв'язків між ліпідами і протеїнами ламелярних структур кутикулярного шару. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Гавриляк В. В. Жирнокислотний склад структурних ліпідів нормальних і патологічно змінених вовняних волокон / В. В. Гавриляк, В. М. Ткачук // Український біохімічний журнал. - 2012. - Т. 84, № 5. - С. 106-111. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2012_84_5_14.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |